Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βενεζουέλα: Απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου Maduro με drones, τραυματίστηκαν 7 στρατιώτες - ΗΠΑ: Δεν έχουμε καμία ανάμειξη

Βενεζουέλα: Απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου Maduro με drones, τραυματίστηκαν 7 στρατιώτες - ΗΠΑ: Δεν έχουμε καμία ανάμειξη
Τα drones ήταν φορτωμένα με εκρηκτικά κι είχαν στόχο να σκοτώσουν τον Maduro που σώθηκε χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των ανθρώπων της ασφάλειας του
(upd 3) Δολοφονική επίθεση κατά του προέδρου της Βενεζουέλας Nikolas Maduro έγινε το απόγευμα του Σαββάτου (4 Αυγούστου 2018, τοπική ώρα) στο Καράκας την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας.
Η επίθεση έγινε με drones τα οποία ήταν φορτωμένα με εκρηκτικά κι είχαν στόχο να σκοτώσουν τον πρόεδρο - δικτάτορα της χώρας ο οποίος σώθηκε χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των ανθρώπων της ασφάλειας του.
Ο Maduro ήταν στο βήμα και μιλούσε με αφορμή την επέτειο των 81 χρόνων της δημιουργίας της Εθνικής Μπολιβαριανής Φρουράς (Guardia Nacional Bolivariana) όταν ακούστηκαν δυο εκρήξεις κοντά στην λεωφόρο Μπολίβαρ στο Καράκας.
Στις εικόνες που μεταδόθηκαν απευθείας από την κρατική τηλεόραση ακούγονται οι εκρήξεις, ενώ διακρίνεται η σύζυγος του Maduro που βρισκόταν δίπλα του να κοιτάζει στον ουρανό και να προσπαθεί να καλυφθεί.
Η μετάδοση διακόπηκε ενώ δευτερόλεπτα μετά οι στρατιώτες που βρίσκονταν παρατεταμένοι μπροστά στον Maduro για την εκδήλωση και την παρέλαση άρχισαν να τρέχουν έντρομοι προς διαφορετικές κατευθύνσεις.
Οι άνδρες της ασφαλείας του δημιούργησαν ανθρώπινη ασπίδα γύρο του ενώ προσπαθούσαν να τον προστατευόσουν με αλεξίσφαιρα.
«Πρόκειται για επίθεση κατά του προέδρου Nikolas Maduro», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Horhe Rodrigues τονίζοντας ότι απέτυχαν για μια ακόμη φορά.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είναι καλά στην υγεία του, ενώ 7 στρατιώτες τραυματίστηκαν από την επίθεση.
Αργότερα ο ίδιος σε διάγγελμά του δήλωσε «σήμερα προσπάθησαν να με δολοφονήσουν. Εισάγουν στοιχεία στη Βενεζουέλα που δεν έχουν σχέση με τον λαό μας. Πραξικοπήματα και τώρα μια επίθεση εναντίον του προέδρου.
Λυπάμαι πολύ. Λυπάμαι πολύ και λέω στην ολιγαρχία της Βενεζουέλας ότι εγώ είμαι η εγγύηση για την ειρήνη για να μπορείτε να ζείτε εσείς στη Βενεζουέλα. Αν μια μέρα μου κάνουν κάτι η Δεξιά θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με τα πρόσωπα εκατομμυρίων ταπεινών ανθρώπων, εργατών και αγροτών, στρατιωτών στους δρόμους που θα ζητήσουν να αποδοθεί Δικαιοσύνη με τα ίδια τους τα χέρια», τόνισε.
«Τι θα συνέβαινε αν πετύχαινε αυτή η επίθεση εναντίον μου;
Τι θα συνέβαινε στους δρόμους της Βενεζουέλας;
Δεν θέλω να κάνω ακόμη πιο δραματική την κατάσταση.
Αλλά θα υπήρχε μια κατάσταση πολύ σοβαρή.
Η ακροδεξιά στη Βενεζουέλα έχει μίσος και απόγνωση.
Δεν τους νοιάζει γιατί δεν ζουν εδώ, ζουν στις ΗΠΑ.
Έχουν ήδη συλληφθεί κάποια μέλη της συμμορίας που ανέλαβε αυτή την δουλειά. Είμαι καλά, είμαι ζωντανός και πιο αποφασισμένος από ποτέ.
Για να προχωρήσουμε την επανάσταση» τόνισε.
Υπογράμμισε ακόμη ότι θεωρεί υπεύθυνη για την απόπειρα δολοφονίας του την ακροδεξιά λέγοντας «η ακροδεξιά νομίζει ότι μπορεί να επιβληθεί με οποιονδήποτε τρόπο στη χώρα. Είναι πολύ σοβαρό αυτό που έκαναν.
Οι έρευνες θα προχωρήσουν μέχρι το τέλος.
Όποιος και να πέσει.
Οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι αρκετοί από τους εμπνευστές αυτής της επίθεσης εναντίον της ζωής μου βρίσκονται στις ΗΠΑ και ειδικά στη Φλόριντα.
Ελπίζω ο πρόεδρος Trump να καταπολεμήσει αυτές τις συμμορίες».
Ωστόσο, λίγο αργότερα την ευθύνη ανέλαβε μια μυστηριώδης οργάνωση ανταρτών που φέρεται να αποτελείται από πολίτες και στρατιωτικούς.
Σε ανακοίνωσή της στο Twitter η οργάνωση "Εθνικό Κίνημα των Στρατιωτών με Πουκάμισα" έγραψε ότι «πέταξε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα οποία είχε τοποθετηθεί εκρηκτικό C-4 (…).
Οι ελεύθεροι σκοπευτές της Εθνοφρουράς κατέρριψαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη προτού φτάσουν στον στόχο τους».





ΗΠΑ: Δεν έχουμε καμία ανάμειξη

Διαψεύδουν κατηγορηματικά οι ΗΠΑ τις εικασίες, πως βρίσκονται πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της Βενεζουέλας Nicolas Maduro.
«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, πως δεν υπάρχει καμία συμμετοχή της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε αυτό το γεγονός», δήλωσε σε συνέντευξή του  στο «Fox News» ο John Bolton, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας.
Μάλιστα ο Bolton εξέφρασε την άποψη, πως η ίδια η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από την επίθεση.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Donald Trump, άφησε να εννοηθεί, πως το γεγονός αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρόσχημα για κινήσεις από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.
Κάλεσε δε το Καράκας, εάν έχει σοβαρές πληροφορίες για αμερικανική ανάμιξη να τις παρουσιάσει ενώ τόνισε, πως δεν υπάρχουν Αμερικανοί τραυματίες από τις εκρήξεις, όπως αναφέρει το Reuters.  
Ο Maduro συχνά κατηγορεί τις ΗΠΑ, οι οποίες επέβαλαν κυρώσεις εναντίον αξιωματούχων της κυβέρνησής του, για «συνωμοσία» και κατηγορεί τους Αμερικανούς πολιτικούς για την υποκίνηση σχεδίων με στόχο την ανατροπή του και τον τερματισμό σχεδόν δύο δεκαετιών σοσιαλισμού στη Βενεζουέλα.



Αντιπολίτευση Βενεζουέλας: Επίκειται μεγάλης κλίμακας καταστολή

Για μία μεγάλης κλίμακας επιχείρηση καταστολής στη Βενεζουέλα προειδοποιεί η αντιπολίτευση της χώρας, μετά την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Nicolas Maduro.
«Προειδοποιούμε ότι η κυβέρνηση θα  εκμεταλλευτεί αυτό το περιστατικό για να ποινικοποιήσει εκείνους που νομίμως και δημοκρατικά αντιτίθενται σε αυτήν και θα εμβαθύνει την καταστολή με συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», γράφει ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης του ευρύτερου μετώπου στο Twitter.
Αναφέρει εξάλλου, πως η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν τέτοια περιστατικά ως πρόσχημα για βίαιες ενέργειες εναντίον επικριτών της, συμπεριλαμβανομένης της φυλάκισης μερικών από τους πιο γνωστούς ηγέτες της χώρας









Ρωσία και Ισπανία καταδικάζουν την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της Βενεζουέλας

Η Ρωσία, η Ισπανία αλλά και χώρες της Λατινικής Αμερικής καταδίκασαν σήμερα (5/8/2018) την απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro.
Την καταδίκη της εξέφρασε και η Μόσχα.
«Θεωρούμε ότι χρησιμοποιώντας τρομοκρατικές μεθόδους ως μέσα σε έναν πολιτικό αγώνα είναι απολύτως απαράδεκτο.
Είναι προφανές ότι αυτές οι ενέργειες έχουν στόχο την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα, μετά το πρόσφατο συνέδριο του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας, το οποίο έθεσε τις προτεραιότητες για την αποκατάσταση της οικονομίας της χώρας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Επίσης το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας καταδίκασε κάθε πολιτικά υποκινούμενη μορφή βίας στη Βενεζουέλα.
«Σχετικά με τις βίαιες ενέργειες, που σημειώθηκαν στο Καράκας, η ισπανική κυβέρνηση επιβεβαιώνει την σφοδρή καταδίκη κάθε πολιτικά υποκινούμενης βίας και ελπίζει σε ταχεία ανάρρωση των τραυματιών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.
Η Μαδρίτη εκτιμά ότι η πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα μπορεί να επιλυθεί με «έναν ειρηνικό δημοκρατικό τρόπο».
Την επίθεση καταδίκασαν το Ελ Σαλβαδόρ, η Βολιβία και η Νικαράγουα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης