Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θολό το τοπίο για τις ξένες τράπεζες

Θολό το τοπίο για τις ξένες τράπεζες
Ιδιαίτερο προβληματισμό έχουν προκαλέσει οι εκτιμήσεις για την πορεία του τραπεζικού κλάδου το επόμενο διάστημα, καθώς μετά τη διόρθωση της προηγούμενης περιόδου οι προοπτικές του κλάδου δεν φαίνονται και τόσο ξεκάθαρα. Τα διαρκή σκάνδαλα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ιδιαίτερα από τις επενδυτικές τράπεζες, η προοπτική της εφαρμογής των νέων κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας που προωθούνται υποχρεώνοντας τις τράπεζες να δεσμεύουν μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων τους, καθώς και οι τεχνικές αναλύσεις, δεν μπορούν να βεβαιώσουν ότι στο τέλος του καλοκαιριού οι τραπεζικές μετοχές θα αποδώσουν σε αυτούς που θα τις εμπιστευτούν. Το www.bankingnews.gr έκανε έρευνα σχετικά με την τη θέση των μετοχών των μεγαλύτερων τραπεζών σε Ευρώπη και ΗΠΑ το τελευταίο έτος.
Στις αμερικανικές τράπεζες, αυτή που φαίνεται ότι είναι στα ελκυστικότερα επίπεδα είναι η Goldman Sachs, η οποία εμφανίζει το δείκτη p/e στα 5,6, ενώ κινείται και κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 52 εβδομάδων. Πιο συγκεκριμένα, διαπραγματεύεται στα 135 δολάρια, ενώ τα χαμηλά είναι στα 131 δολάρια έναντι των υψηλών που βρίσκονται στα 193 δολάρια. Σε παρόμοια επίπεδα κινείται και η Morgan Stanley η οποία βρίσκεται στα 26 δολάρια, κοντά δηλαδή στα χαμηλά 52 εβδομάδων τα οποία τοποθετούνται στα 24,7 δολάρια, έναντι 35,7 δολάρια.
Από την άλλη μεριά, στο μέσο περίπου της διακύμανσης των τελευταίων 52 εβδομάδων, βρίσκεται η πλειονότητα των αμερικανικών τραπεζών, καταδεικνύοντας ότι οι ρευστοποιήσεις των τελευταίων δύο μηνών, αντιστάθμισαν μεγάλο μέρος των κερδών του ράλι που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2009, αν λάβουμε υπόψιν μας ότι πολλοί επενδυτές δεν ανέβηκαν εγκαίρως στο «όχημα της ανόδου». Η Citigroup βρίσκεται στα 3,8 δολάρια, με το χαμηλό της να βρίσκεται στα 2,5 δολάρια και το υψηλό της στα 5,4 δολάρια, ενώ η Bank of America διαπραγματεύεται στα 15,6 δολάρια, με τα υψηλά τους να τοποθετούνται στα 19,8 δολάρια και τα χαμηλά στα 11,2 δολάρια, ενώ από την αρχή του δευτέρου τριμήνου έχει χάσει πάνω από 2,5 δολάρια στην τιμή της μετοχής της.
Σε ευρωπαϊκό έδαφος, οι γαλλικές τράπεζες εμφανίζουν υψηλό δείκτη p/e, ενδεικτικό περισσότερο της χαμηλής τους κερδοφορίας, ενώ παράλληλα κινούνται και κοντά στα χαμηλά των 52 εβδομάδων. Η BNP Paribas βρίσκεται στα 44,75 ευρώ, ενώ τα χαμηλά της τοποθετούνται στα 40,8 ευρώ και το p/e της στo 9,04. Σε παρόμοια επίπεδα βρίσκονται και οι Credit Agricole και Societe General, με τις τιμές τους να βρίσκονται στα 7,8 ευρώ και 29,7 ευρώ αντίστοιχα, ενώ τα χαμηλά 52 εβδομάδων αντίστοιχα τοποθετούνται στα 7,8 ευρώ και 29,7 ευρώ.
Στο μέσο περίπου της διακύμανσης του τελευταίου έτους βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, με την Barclays να καταγράφει και υψηλό δείκτη p/e στο 12. Μάλιστα η Barclays βρίσκεται στις 290,8 στερλίνες με το χαμηλό 52 εβδομάδων να τοποθετείται στις 255 στερλίνες και τα υψηλά στις 394 στερλίνες, ενώ η RBS ενώ βρίσκεται στις 42,3 στερλίνες, με τα χαμηλά 52 εβδομάδων να βρίσκονται στις 28,2 στερλίνες και τα υψηλά στις 58,9 στερλίνες. Ίδια εικόνα παρουσιάζει και η γερμανική Deutsche Bank η οποία βρίσκεται στα 48 ευρώ (39 ευρώ χαμηλό, 60 ευρώ υψηλό), ωστόσο όμως ο δείκτης p/e να βρίσκεται στο 5,4.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης