Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνία Πρεσπών - Στις 30 Σεπτεμβρίου το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για την αλλαγή ονομασίας

Συμφωνία Πρεσπών - Στις 30 Σεπτεμβρίου το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για την αλλαγή ονομασίας
Η απόφαση ελήφθη από το κοινοβούλιο των Σκοπίων
Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2018 θα διεξαχθεί τελικά το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και την αλλαγή της ονομασίας.
Η απόφαση ελήφθη σήμερα (30/7/2018) από το κοινοβούλιο των Σκοπίων, ενώ όπως είχε ανακοινωθεί η διατύπωση της ερώτησης στο δημοψήφισμα θα είναι: «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με την υποστήριξη της συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας;».
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα διεξήχθη διαπραγμάτευση αρκετών ωρών στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της πΓΔΜ, όπου αποφασίστηκε η σύσταση της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, που θα είναι αρμόδια για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Παράλληλα, θα ειναι αρμόδια για τον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων αλλά και τη διεξαγωγή μελλοντικών εκλογών στη χώρα από υπηρεσιακή κυβέρνηση.
«Αυτό που απομένει είναι να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με το θέμα του δημοψηφίσματος, τον χαρακτήρα του και την ημερομηνία διεξαγωγής του», είχε δηλώσει τότε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Zoran Zaev.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, 68 βουλευτές στο κοινοβούλιο των 120 εδρών ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.
Οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE αποχώρησαν από την αίθουσα του κοινοβουλίου πριν από τη ψηφοφορία διαμαρτυρόμενοι για τη διατύπωση του ερωτήματος.
«Πρόκειται για ένα ερώτημα διφορούμενο, πολυδιάστατο και σίγουρα χειριστικό» δήλωσε ο βουλευτής του VMRO-DPMNE Ιγκόρ Γιανούσεφ.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Zaev σημείωσε πριν από τη ψηφοφορία ότι το δημοψήφισμα θα έχει «συμβουλευτικό χαρακτήρα».
Το δημοψήφισμα αποτελεί ένα κομβικό σημείο για την κυβέρνη Zaev, με δεδομένο ότι μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της ΠΓΔΜ είναι αλβανικής καταγωγής και δεν είναι δεδομένο ότι θα δεχθούν αυτή τη συμφωνία.
Επιπρόσθετα αποτελεί μία από τις δεσμεύσεις της γειτονιικής χώρας προκειμένου να προχωρήσει η αλλαγή του ονόματός της και να καταστεί έγκυρη η συμφωνία των Πρεσπών.
Υπενθυμίζεται ότι η όλη διαδικασία στα Σκόπια - δημοψήφισμα, αλλαγές στο Σύνταγμα - εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2018, προκειμένου να ακολουθήσει η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ αλλά και να προχωρήσει η διαδικασία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι το θέμα της ΠΓΔΜ -όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό - έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα μετά τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, η συμφωνία των Πρεσπών έχει επιφέρει σφοδρό πλήγμα στην κυβέρνηση, με τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις στη Β. Ελλάδα να βυθίζονται.
Πάντως κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, εκτιμούν ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα «περάσει» από την ελληνική Βουλή και μάλιστα με ψήφους και άλλων βουλευτών και όχι μόνο αυτών του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα την ψηφίσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης