Τελευταία Νέα
Διεθνή

Carney (BoE): Ο εμπορικός προστατευτισμός θα επηρεάσει αρνητικά τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη στη Μ. Βρετανία

Carney (BoE): Ο εμπορικός προστατευτισμός θα επηρεάσει αρνητικά τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη στη Μ. Βρετανία
Ο επικεφαλής της Bank of England τόνισε ότι η απελευθέρωση του παγκόσμιου εμπορίου θα στηρίξει την οικονομία
Τη θέση ότι η επιδίωξη ενός «χαμηλού δρόμου» προστατευτισμού θα επηρεάσει αρνητικά τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη στη Μεγάλη Βρετανία διατύπωσε σήμερα (30/7) ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, προσθέτοντας παράλληλα ότι η άνοδος των εμπορικών φραγμών θα μπορούσε να επιβαρύνει την παγκόσμια οικονομία.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Carney σε συνέντευξή του στο Bloomberg, «μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ ενός χαμηλού δρόμου προστατευτισμού που επικεντρώνεται στο εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των χωρών και ενός υψηλού δρόμου απελευθέρωσης των υπηρεσιών παγκόσμιου εμπορίου».
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι «ο χαμηλός δρόμος θα κοστίσει θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και σταθερότητα», ενώ πρόσθεσε από την άλλη πλευρά ότι «ο υψηλός δρόμος μπορεί να υποστηρίξει μία πιο περιεκτική και ανθεκτική παγκοσμιοποίηση».
Ερωτηθείς για την αύξηση των εμπορικών δασμών των ΗΠΑ, ο Mark Carney δήλωσε ότι ο αντίκτυπος των ενεργειών που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο του τρέχοντος έτου είναι πιθανόν να είναι περιορισμένος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «μία μεγαλύτερη αύξηση των δασμών θα έχει σημαντικό αντίκτυπο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση των δασμών θα μπορούσε να έχει έμμεσες επιπτώσεις στην οικονομία μέσω της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των συνολικών χρηματοοικονομικών συνθηκών.
Σε ότι αφορά το κομμάτι των επιτοκίων, ο επικεφαλής της Bank of England ανέφερε ότι τα επιτόκια ενδεχομένως να επανέλθουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την χρηματοοικονομική κρίση, καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι «πολλά πράγματα πρέπει να πάνε καλά προκειμένου να γίνει αυτό».
Καταλήγοντας, ο Mark Carney δήλωσε ότι οι βρετανικές τράπεζες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ένα stress test το οποίο θα βασίζεται στο σενάριο ενός «ασταθούς Brexit» τον Μάρτιο του 2019, σε περίπτωση που το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες δεν καταφέρουν να προχωρήσουν εγκαίρως σε συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης