Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς το «πετρο-γουαν» μπορεί να σώσει τη Νιγηρία και να αποτρέψει μια νέα μεταναστευτική κρίση

Πώς το «πετρο-γουαν» μπορεί να σώσει τη Νιγηρία και να αποτρέψει μια νέα μεταναστευτική κρίση
Πώς το «πετρο-γουαν» μπορεί να σώσει τη Νιγηρία και να αποτρέψει μια νέα μεταναστευτική κρίση
Η Κίνα σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις της στη βιομηχανία πετρελαίου της Νιγηρίας.
Η China National Offshore Oil Corporation, σχεδιάζει να προχωρήσει σε περαιτέρω επενδύσεις επιπλέον 3 δισ. δολαρίων στη Νιγηρία (έχει ήδη επενδύσει 14 δισ. δολάρια), γεγονός που αποτελεί τεράστια κίνηση και δείχνει την πρόθεσή της Κίνας να αμφισβητήσει τις ΗΠΑ και την Ινδία όσον αφορά στην αύξηση της επιρροή στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής.
Η Ουάσιγκτον είναι ο κορυφαίος στρατιωτικός εταίρος της Νιγηρίας, αν και υπό όρους που δεν μπορεί πάντα να υπολογίζεται για βοήθεια, ενώ το Νέο Δελχί είναι ο μεγαλύτερος ενεργειακός εταίρος της, αλλά αυτό που επιδιώκει η Κίνα είναι να αξιοποιήσει τις διασυνδεδεμένες πετρελαϊκές και χρηματοοικονομικές της πολιτικές έτσι ώστε να καταστεί ο πιο σημαντικός επενδυτικός εταίρος της Νιγηρίας.
Η ανακοίνωση ότι η Κίνα σκοπεύει να αυξήσει τις ενεργειακές της επενδύσεις στη Νιγηρία, αποσκοπεί στην ενίσχυση των μελλοντικών προοπτικών για το λεγόμενο «petroyuan» συνδέοντας τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου της Αφρικής με το Πεκίνο και μειώνοντας την ισχύ του πετροδολαρίου.
Η στρατηγική αυτή αναμένεται να συνδυαστεί με τους διάφορους σιδηροδρομικούς διαδρόμους που η Κίνα επιθυμεί να οικοδομήσει στη Νιγηρία, προκειμένου να καταστήσει τη χώρα τον σημαντικότερο κόμβο κατά μήκος του τεράστιου megaproject του νέου δρόμου του μεταξιού «One bealt one Road».
Ωστόσο, ο χρόνος διαδραματίζει ουσιαστική σημασία, δεδομένου ότι η Νιγηρία είναι μια ωρολογιακή βόμβα λόγω των αναταραχών που αντιμετωπίζει, τα οποία απορρέουν από τη γεωπολιτική της προέλευση ως ένωση δύο προηγουμένως χωριστών βρετανικών αποικιών.
Είτε πρόκειται για τον Boko Haram στις βορειοανατολικές περιοχές, τους λεγόμενους μαχητές «Biafra» στο καταπράσινο Δέλτα του Νίγηρα, είτε για τις εθνοθρησκευτικές συγκρούσεις μεταξύ αγροτικών κοινοτήτων στην καλλιεργήσιμη «Μέση Ζώνη», η Νιγηρία συγκλονίζεται από τόσες πολλές προκλήσεις ασφάλειας και η μόνη ελπίδα για την επίλυση όλων αυτών είναι η εισαγωγή μιας βιώσιμης αναπτυξιακής λύσης στις πληγείσες περιοχές, όπως αυτός που η Κίνα προβλέπει μέσω της στρατηγικής της για το project «One bealt one Road».



Η σύνδεση της Νιγηρίας με την αναδυόμενη πολυπολική παγκόσμια τάξη μέσω των αλληλένδετων σχέσεων πετρελαίου, οικονομικών και αναπτυξιακών συμφωνιών της Κίνας είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζονται περισσότερα για να σωθεί από αυτή τη δύσκολη κατάσταση η Νιγηρία.
θα μπορούσε επίσης η σύνδεση της Νιγηρίας με τις επενδύσεις του Πεκίνου να βοηθήσουν την Ευρώπη να αποφύγει μια νέα μεταναστευτική κρίση, η οποία αναπόφευκτα θα λάβει χώρα εάν καταρρεύσει η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης