Τελευταία Νέα
Διεθνή

Van der Bellen (Πρ. Αυστρίας): Δεν στηρίζω την πολιτική της κυβέρνησης Kurz -Strache για σκληρότερη πολιτική ασύλου

Van der Bellen (Πρ. Αυστρίας): Δεν στηρίζω την πολιτική της κυβέρνησης Kurz -Strache για σκληρότερη πολιτική ασύλου
Ο Αυστριακός πρόεδρος τάσσεται κατά και της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Seehofer
Την αντίθεσή του σε μία σκληρότερη πολιτική στο θέμα του ασύλου την οποία στηρίζει ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Αυστρία εξέφρασε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της χώρας Alexander Van Der Bellen.
Σε συνέντευξη του στην αυστριακή εφημερίδα Oesterreich, ο Van Der Bellen, που προέρχεται από τους Πρασίνους, απορρίπτει τα σχέδια που έχει παρουσιάσει, στο πλαίσιο της αυστριακής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Sebastian Kurz με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.
Σχολιάζοντας την πρόταση της κυβέρνησης Kurz, να επιτρέπεται η υποβολή αίτησης για άσυλο μόνον σε έδαφος εκτός ΕΕ, τονίζει κατηγορηματικά ότι «όποιος απειλείται με διωγμό, έχει το δικαίωμα να ζητά προστασία στη βάση της Σύμβασης της Γενεύης για τους πρόσφυγες».
Ταυτόχρονα προσθέτει ότι υποστηρίζει αναμφίβολα την επαναφορά του ασύλου στις πρεσβείες, «ωστόσο, εάν κάποιος έλθει στη χώρα μας και ζητήσει άσυλο, θα πρέπει να του επιτρέπεται κάτι τέτοιο».
Ο Αυστριακός Πρόεδρος εκφράζει τις επιφυλάξεις του απέναντι στις προτάσεις των προερχόμενων από το Κόμμα των Ελευθέρων, Αυστριακών υπουργών Εσωτερικών Herbert Kikl και 'Άμυνας Mario Kunaseck, για την αποστολή Αυστριακών στρατιωτών στη Βόρεια Αφρική προς ενίσχυση της Frontex.
«Ο Αυστριακός Ομοσπονδιακός Στρατός δεν έχει τις δυνατότητες για μία τέτοια αποστολή, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι ήδη υπάρχουσες, σημαντικές, ειρηνευτικές αποστολές του στο εξωτερικό, όπως στο Κόσσοβο και στη Βοσνία, ενώ, εκτός αυτού, δεν υπάρχει ακόμη η συγκατάθεση από βορειοαφρικανικές χώρες» υπογραμμίζει.

Οποιος σώζει μια ζωή δεν σύρεται στα δικαστήρια

Σχολιάζοντας τις απειλές που δέχονται οι διασώστες μεταναστών στη Μεσόγειο που ανήκουν σε ο Van Der Bellen απορρίπτει κατηγορηματικά την ποινικοποίηση τους λέγοντας ότι «όταν κάποιος διασώζει ένα παιδί που έπεσε στον Δούναβη και κινδυνεύει να πνιγεί, τον τιμούμε, και δικαιολογημένα, ως έναν σωτήρα ανθρώπινης ζωής. Όταν ο ίδιος άνθρωπος διασώζει ένα παιδί που κινδυνεύει να πνιγεί στη Μεσόγειο, είναι ακριβώς το ίδιο, ένας σωτήρας ανθρώπινης ζωής και δεν επιτρέπεται να σύρεται στα δικαστήρια».
Σε δηλώσεις του, έπειτα από συναντήσεις που είχε με τους ομολόγους του της Σλοβενίας και της Κροατίας, ο Αυστριακός πρόεδρος προειδοποίησε πως «μονομερή μέτρα στα σύνορα ενέχουν τον κίνδυνο ενός ανεξέλεγκτου φαινομένου ντόμινο», και πως μία τέτοια αλυσιδωτή αντίδραση θα ήταν σχεδόν αναπόφευκτη, εάν σε ένα άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικρατούσε μία πολύ περιοριστική γραμμή.
«Εάν κάποιος αρχίσει να αμφισβητεί ουσιαστικά τον Χώρο του Σένγκεν, τότε θα πρέπει να προσέξουμε αυτό να μην δημιουργήσει μία δυναμική», προειδοποίησε επισημαίνοντας ότι αυτή την στιγμή η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται υπό έλεγχο.
Ο Αυστριακός πρόεδρος άσκησε σκληρή κριτική στην πολιτική του αρχηγού του συγκυβερνώντος στην Γερμανία κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης και υπουργού Εσωτερικών Horst Seehofer, σημειώνοντας πως, κατά την γνώμη του, «θα είναι ίσως πιο εύκολο να βρεθεί μία λύση (στο προσφυγικό-μεταναστευτικό), όταν θα έχουν πλέον περάσει οι εκλογές στο γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο της Βαυαρίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης