Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ο πρόεδρος της Νικαράγουας Οrtega

Le Monde: Απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ο πρόεδρος της Νικαράγουας Οrtega
Η θητεία του Ortega λήγει τον Ιανουάριο του 2022
Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά τις 30 Μαϊου, ο πρόεδρος της Νικαράγουας, Daniel Ortega, απέκλεισε το Σάββατο (7/7)  το ενδεχόμενο να γίνουν νωρίτερα οι εκλογές, όπως ζητούσαν οι αντίπαλοί του, γράφει η Le Monde.
"Eδώ οι κανόνες έχουν μπει από το Σύνταγμα και δεν μπορούμε να τους αλλάζουμε από τη μία μέρα στην άλλη, απλά επειδή ήρθε αυτή η ιδέα σε μία ομάδα πραξικοπηματιών" δήλωσε ο Ortega κατά τη διάρκεια μίας συγκέντρωσης πολλών χιλιάδων υποστηρικτών του στην πρωτεύουσα Μανάγκουα.
"Αν οι πραξικοπηματίες θέλουν να έρθουν στην εξουσία, πρέπει να το πετύχουν με την ψήφο του κόσμου" συνέχισε ο Ortega.
"Θα δούμε, λοιπόν, αν ο κόσμος δώσει την ψήφο του στους πραξικοπηματίες, που προκάλεσαν τόσες καταστροφές τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά έχουμε χρόνο για τις εκλογές, κάθε πράγμα στον καιρό του" συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Νικαράγουας.
Ο Ortega απευθύνθηκε στους οπαδούς του σε ένα στάδιο που βρισκόταν και η σύζυγός του Rosario Murillo, η οποία είναι και αντιπρόεδρος της χώρας, προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη του πρώην προέδρου της Βενεζουέλας Hugo Chaves, ο οποίος ήταν πολιτικός του σύμμαχος.
Ένα κύμα διαδηλώσεων σε βάρος του Ortega έχει προκαλέσει, εξάλλου, 230 θανάτους, με τους αντιπάλους του να κατηγορούν τον ίδιο και τη σύζυγό του ότι κυβερνούν τη Νικαράγουα σαν μία δικτατορία, που έχει σημαδευτεί από τη διαφθορά και τον νεποτισμό.
Η θητεία του Ortega λήγει τον Ιανουάριο του 2022.
Η αντιπολίτευση έχει προκηρύξει μία διαδήλωση για τις 12 Ιουλίου και μία γενική απεργία για τις 13 Ιουλίου, ζητώντας πρόωρες εκλογές ή, την παραίτηση του Ortega, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2007 και είχε διατελέσει πρόεδρος και από το 1979 ως το 1990.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης