Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ένας αγώνας ενάντια στον χρόνο η προσπάθεια διάσωσης των παιδιών που έχουν παγιδευτεί σε σπήλαιο της Ταϊλάνδης

Reuters: Ένας αγώνας ενάντια στον χρόνο η προσπάθεια διάσωσης των παιδιών που έχουν παγιδευτεί σε σπήλαιο της Ταϊλάνδης
Το κρίσιμο σημείο είναι πότε θα βρέξει ξανά, επισημαίνουν οι διασώστες, που θέλουν να μειώσουν το ρίσκο
Λιγοστεύει ο χρόνος για τα 12 παιδιά και τον καθηγητή τους, που έχουν παγιδευτεί για δύο εβδομάδες σε ένα πλημμυρισμένο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη, καθώς πλησιάζει η περίοδος των δυνατών βροχών, όπως επισημαίνει το Reuters.
H προειδοποίηση έγινε μετά τον θάνατο ενός δύτη, κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης, που "πάγωσε" τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα γενέθλια ενός παιδιού.
Μία ομάδα βατραχανθρώπων της Ταϊλάνδης μαζί με στρατιώτες, αστυνομικούς και εθελοντές δίνουν μάχη με τον χρόνο για να αντλήσουν τα νερά από το σπήλαιο.
Τα αγόρια, ηλικίας 11 ως 16 ετών, δεν είναι όλα ικανοί κολυμβητές και πρέπει να μάθουν γρήγορα να κάνουν μία επικίνδυνη κατάδυση σε στενά, λασπώδη και βυθισμένα περάσματα.
Το κρίσιμο σημείο είναι πότε θα βρέξει ξανά, επισημαίνουν οι διασώστες, που θέλουν να μειώσουν το ρίσκο, αλλά το οξυγόνο που λιγοστεύει μέσα στη σπηλιά είναι μία μεγάλη ανησυχία.
Οι εναλλακτικές λύσεις είναι να μεταφερθούν στο σπήλαιο προμήθειες και οξυγόνο, ώστε να αντέξουν τα παιδιά για μήνες μέχρι να τελειώσει η περίοδος των μουσώνων ή, να σκάψουν από κάποιο σημείο του δάσους για να τα απεγκλωβίσουν.
Σε αυτή την περίπτωση, όμως, θα πρέπει να σκάψουν για τουλάχιστον 600 μέτρα.
Κάπως έτσι ο αρχικός ενθουσιασμός για τον εντοπισμό των παιδιών έχει ξεθωριάσει, καθώς γίνεται αντιληπτό πόσο δύσκολη είναι η προσπάθεια διάσωσης.
Το ηθικό όλων έπεσε ακόμα περισσότερο από τον θάνατο του βατραχανθρώπου διασώστη.
Πάντως, ο Ivan Katadzic, ένας Δανός δάσκαλος κατάδυσης είπε ότι τα επίπεδα του νερού έχουν υποχωρήσει σημαντικά και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η όλη προσπάθεια θα στεφθεί με επιτυχία.
Ο Katadzic δεν καταδύθηκε, πάντως, στο τελευταίο και πιο δύσκολο χιλιόμετρο, εκεί που βρίσκονται τα παιδιά και οι δύτες χρειάζεται να κρατούν τις αναπνευστικές συσκευές μπροστά τους για να περάσουν από βυθισμένες τρύπες.
Μία ομάδα στον λόφο από πάνω προσπαθεί να κλείσει τις τρύπες και να παρακάμψει τη ροή του νερού, έτσι ώστε να μην πλημμυρίσει πάλι το σπήλαιο, όταν αλλάξει ο καιρός.
"Είναι ένας αγώνας ενάντια στον χρόνο" δήλωσε ο Kamolchai Kotcha, επικεφαλής της ομάδας που βρίσκεται στο δάσος και προσπαθεί να ολοκληρώσει το παραπάνω έργο, πριν αρχίσουν και πάλι οι βροχές.
Οι δύτες παίρνουν και γράμματα που γράφουν τα παιδιά στις οικογένειές τους, που τα περιμένουν έξω από το σπήλαιο, ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό να σταλεί και ένα τηλέφωνο κάτω για να συνομιλούν.
Ο πρόεδρος της FIFA Gianni Ifantino προσκάλεσε τα παιδιά στον τελικό του μουντιάλ, που θα διεξαχθεί στις 15 Ιουλίου, αν έχουν βγει από το σπήλαιο μέχρι τότε.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης