Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στη Wall Street, λόγω αισιοδοξίας για το εμπόριο - Ώθηση από αυτοκινητοβιομηχανίες

Άνοδος στη Wall Street, λόγω αισιοδοξίας για το εμπόριο - Ώθηση από αυτοκινητοβιομηχανίες
Οι επενδυτές αναμένουν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, κατά την οποία είχε ανακοινωθεί αύξηση των επιτοκίων
Με κέρδη άνοιξε σήμερα (5/7/2018) η Wall Street, καθώς οι ελπίδες για μια ηπιότερη εμπορική ρητορική από τις ΗΠΑ ωθούν υψηλότερα τις αυτοκινητοβιομηχανίες, ενώ οι επενδυτές αναμένουν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), κατά την οποία είχε ανακοινωθεί αύξηση των επιτοκίων.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,5% στις 24.305 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,5% στις 2.727 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,6% υψηλότερα στις 7.550 μονάδες.


Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών General Motors και Fiat Chrysler σημειώνουν κέρδη 1,8% και 5,9% αντίστοιχα, ενώ των Boeing και Caterpillar, δύο εταιρειών «ευαίσθητων» στις εμπορικές εντάσεις λόγω της έκθεσής τους στο εξωτερικό, σημειώνουν άνοδο 0,7% και 0,4% αντίστοιχα.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της «Handelsblatt», οι ΗΠΑ φέρεται να πρότειναν μια λύση για «μηδενικούς δασμούς» σε επικεφαλής γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ο Αμερικανός πρέσβης στη Γερμανία, Richard Grenell, είπε σε στελέχη της Daimler, της Volkswagen και της BMW, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, θα αναστείλει τις απειλές για την επιβολή δασμών στα αυτοκίνητα που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν το μπλοκ ακυρώσει τους δασμούς στα αυτοκίνητα που εισάγει από τις ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, η καγκελάριος, Angela Merkel, δήλωσε σήμερα ότι θα τασσόταν υπέρ της μείωσης των ευρωπαϊκών δασμών στις εισαγωγές αμερικανικών οχημάτων.
Η Merkel δήλωσε, ωστόσο, ότι τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να απαιτήσουν από την ΕΕ να μειώσει επίσης τους δασμούς στα οχήματα που εισάγονται και από άλλες χώρες πέρα από τις ΗΠΑ, διαφορετικά το σχέδιο αυτό δεν θα συνάδει με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς αύριο Παρασκευή αναμένεται και επίσημα η επιβολή δασμών στις εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα.
Το Πεκίνο διατύπωσε σήμερα τη θέση ότι οι ΗΠΑ ανοίγουν «πόλεμο» με όλο τον κόσμο, ενώ για μία ακόμα φορά εξέφρασε την ετοιμότητά της να προχωρήσει σε αντίποινα εφόσον η διακυβέρνηση Trump υλοποιήσει τις απειλές της για επιβολή δασμών.
Ανοδικά κινούνται και οι τεχνολογικές μετοχές, με τη Micron να σημειώνει κέρδη σχεδόν 3%, μετά τις πιέσεις που πυροδότησε απόφαση κινεζικού δικαστηρίου να απαγορεύσει στην αμερικανική εταιρεία να πουλά μικροεπεξεργαστές στην κινεζική αγορά.
Υψηλότερα κινούνται οι μετοχές των Facebook, Apple, Alphabet και Amazon, καταγράφοντας κέρδη 1,7%, 1,2%, 1% και 0,9% αντίστοιχα.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, μικρότερη από την αναμενόμενη ήταν η αύξηση που κατέγραψαν οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιούνιο 2018, όπως προκύπτει από στοιχεία που ανακοίνωσαν οι ADP και Moody’s Analytics.
Ειδικότερα, ο ιδιωτικός τομέας στις ΗΠΑ πρόσθεσε 177.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιούνιο του 2018, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν 190.000.
Μάλιστα, ο Ιούνιος ήταν ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας κατά τον οποίο σημειώθηκε αύξηση των θέσεων εργασίας κάτω των 200.000.
Τα στοιχεία για τον Μάιο αναθεωρήθηκαν ανοδικά, δείχνοντας 189.000 νέες θέσεις εργασίας, κατά 11.000 περισσότερες από ό,τι είχε αναφερθεί αρχικά.
Σημειώνεται ότι αύριο (6/7) αναμένεται να ανακοινωθούν τα κρατικά στοιχεία για την πορεία της απασχόλησης και της ανεργίας στις ΗΠΑ.
Παράλληλα, ξεχωριστά σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ σκαρφάλωσαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων, παραμένοντας ωστόσο στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.
Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου 2018 αυξήθηκαν κατά 3.000 στις 231.000 συνολικά, ξεπερνώντας μάλιστα τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν πτώση στις 225.000 αιτήσεις.
Εν τω μεταξύ, τα «βλέμματα» των επενδυτών στρέφονται και στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, προκειμένου να αναζητήσουν περισσότερες ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.
Η κεντρική τράπεζα έχει αναφέρει ότι αναμένει άλλες δύο αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2018, πέραν των δύο που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης