Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επαναφορά της θανατικής ποινής προανήγγειλε ο Erdogan - Απαραίτητη η συνταγματική αναθεώρηση

Επαναφορά της θανατικής ποινής προανήγγειλε ο Erdogan - Απαραίτητη η συνταγματική αναθεώρηση
Δημοσιεύθηκε το διάταγμα που μεταφέρει περισσότερες εξουσίες στον Erdogan
Την επαναφορά της θανατικής ποινής προανήγγειλε - ανεπίσημα - ο πρτόεδρος της Τουρκίας Recep Tayip Erdogan.
«Θα γίνει κι αυτό. Σιγά σιγά. Χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση» απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος σε μία πολίτη η οποία ου ζήτησε να προωθήσει το θέμα της θανατικής ποινής, σύμφωνα με βίντεο που μετέδωσε η Hurriet.

 «Σουλτάνος» ο Erdogan

Νωρίτερα, διάταγμα που μεταφέρει περισσότερες εξουσίες στον Πρόεδρο της Τουρκίας Rejep Tayip Erdogan δημοσιεύτηκε σήμερα Τετάρτη 4 Ιουλίου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο μετατροπής του συστήματος σε προεδρικό.
Όπως αναφέρεται το διάταγμα τροποποιεί νόμους που χρονολογούνται από το 1924 μέχρι το 2017 και αλλάζει ιδίως κάθε αναφορά σε αρμοδιότητες του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου, αντικαθιστώντας τις με τον πρόεδρο και την προεδρία.
Σημειώνεται πως στο δημοψήφισμα που έγινε το 2017, οι Τούρκοι αποφάσισαν να αλλάξουν το σημερινό σύστημα τους σε ένα ισχυρό εκτελεστικό προεδρικό σύστημα.
Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, το πρωθυπουργικό γραφείο καταργείται και ο Erdogan θα είναι πλέον ικανός να ορίσει τους υπουργούς του αλλά και να μετακινήσει δημόσιους υπαλλήλους χωρίς να χρειάζεται η έγκριση της Βουλής.
Σύμφωνα με το Reuters, οι αλλαγές αυτές θα ισχύσουν, όταν ο Erdogan ο οποίος κέρδισε τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντα του στην προεδρία, κάτι που αναμένεται να γίνει στις 8 ή στις 9 Ιουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης