Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Η προσπάθεια του Ιράν να σώσει την πυρηνική συμφωνία θα δημιουργήσει νέες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ

CNBC: Η προσπάθεια του Ιράν να σώσει την πυρηνική συμφωνία θα δημιουργήσει νέες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ
Ο ιρανός πρόεδρος, Hassan Rouhani, βρίσκεται στην Ευρώπη, σε μία προσπάθεια που κάνει να σώσει τη διεθνή πυρηνική συμφωνία
Ο πρόεδρος του Ιράν, Hassan Rouhani, βρίσκεται στην Ευρώπη προκειμένου να συναντηθεί με τους ηγέτες της Αυστρίας και της Ελβετίας, σε μία προσπάθεια να σώσε τη διεθνή πυρηνική συμφωνία την οποία εγκατέλειψαν πρόσφατα οι ΗΠΑ.
Ωστόσο, η προσπάθειά του θα μπορούσε να δημιουργήσει μία πολύ άσχημη διαφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης, σύμφωνα με τους ειδικούς.
«Οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τις πιέσεις προς το Ιράν, οι ευρωπαϊκές τράπεζες και οι επιχειρήσεις θα ταχθούν με το μέρος της Ουάσιγκτον, ενώ οι πολιτικοί της Ευρώπης θα προσπαθήσουν να περιορίσουν τις διεθνείς κυρώσεις, και όλα αυτά θα δημιουργήσουν μία πολύ ακατάστατη διαμάχη για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους», τονίζει ο Behnam Ben Taleblu, αναλυτής στο αμερικανικό think tank, Foundation for Defense of Democracies.
Ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, απέσυρε τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τη Δύση τον περασμένο Μάιο, ενώ επανέφερε τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, την ίδια στιγμή που όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις που συμμετέχουν στη συμφωνία παρέμειναν σε αυτή.
Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα μπορούσαν να δεχθούν πλήγμα μέσω δευτερυουσών κυρώσεων από τις ΗΠΑ, σε περίπτωση που συνεχίσουν τη συνεργασία τους με πολίτες ή οντότητες από το Ιράν.
Ο Rouhani εξέφρασε την ελπίδα του ότι τα ευρωπαϊκά έθνη θα βρουν σύντομα έναν τρόπο ώστε να σώσουν την πυρηνική συμφωνία, ενώ σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν, οι υπουργοί εξωτερικών που παραμένουν στη συμφωνία αναμένεται να συναντηθούν την Παρασκευή (6/7) στη Βιέννη.
Ωστόσο, ο Ben Taleblu εκτιμά ότι η πιθανότητα του να σωθεί η συμφωνία στην παρούσα μορφή της είναι μικρή, καθώς «δεν είχε σχεδιαστεί ποτέ ώστε να λειτουργήσει χωρίς κάποιον από τους συμμετέχνοτες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίσκεψη του Rouhani στην Ευρώπη έχει ως στόχο την αύξηση των πιέσεων στην Ευρώπη ώστε να σωθεί η συμφωνία, ενώ πρόσθεσε ότι ο ιρανός πρόεδρος «προσβλέπει σε πιο σταθερές εγγυήσεις ώστε να δημιουργηθεί ένα κανάλι το οποίο θα είναι ανθεκτικό απέναντι στις κυρώσεις».
Μεταξύ των ατόμων που βρίσκονται στην αποστολή του Ιράν στην Ευρώπη, βρίσκονται και εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα, με τον Taleblu να τονίζει ότι «η διάθεση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να συνεργαστούν με το Ιράν και να διακινδυνεύσουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ ήταν μικρή».
«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες και επιχειρήσεις τάσσονται δημοσίως περισσότερο με την Ουάσιγκτον παρά με την Τεχεράνη, επειδή δε θέλουν να έρθουν αντιμέτωπες με δευτερεύουσες κυρώσεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή το καλοκαίρι και θα αυξηθούν τον χειμώνα», υπογραμμίζει ο αναλυτής της Foundation for Defense of Democracies.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης