Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζονται οι πιέσεις στις ασιατικές αγορές λόγω των εμπορικών εντάσεων - Στο -0,34% και τις 21.711 μονάδες ο Nikkei

tags :
Συνεχίζονται οι πιέσεις στις ασιατικές αγορές λόγω των εμπορικών εντάσεων - Στο -0,34% και τις 21.711 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει σημαντική πτώση της τάξεως του -0,98% στις 28.265 μονάδες
Υπό πιέσεις παραμένουν οι αγορές στην Ασία και σήμερα Τετάρτη (4/7) καθώς οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι απέναντι στις εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με την Ουάσιγκτον να ετοιμάζεται να θέσεις σε ισχύ τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνίας έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,34% στις 21.711 μονάδες, καθώς το γεν ενισχύεται κατά +0,16% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ενώ αντίστοιχη πτώση σημείωσε και ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα, και συγκεκριμένα στο -0,32% και τις 2.265,46 μονάδες.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε κατά -0,43% στις 6.1830,40 μονάδες, με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, τον βιομηχανικό τομέα, αλλά και τον τομέα των καταναλωτικών αγαθών να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες.
Σε ότι αφορά τον ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Comoposite κατέγραψε σημαντικές απώλειες της τάξεως του -0,94% κλείνοντας στις 2.760,59 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -2% και τις 9.037,55 μονάδες.
Με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων τεσσάρων ετών αναπτύχθηκε ο κλάδος υπηρεσιών της Κίνας για τον Ιούνιο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Markit, δεχόμενος ώθηση από την ανάκαμψη των νέων επιχειρήσεων, καθώς και από τη συνεχιζόμενη αύξηση της απασχόλησης.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI διαμορώθηκε στις 53,9 μονάδες, έναντι 52,9 μονάδες τον Μάιο του τρέχοντος έτους, παραμένοντας ωστόσο χαμηλότερα σε σύγκριση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.
Παράλληλα, τα στοιχεία της Markit επιβεβαίωσαν τα αντίστοιχα στοιχεία της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα οποία ο κλάδος υπηρεσιών κατέγραψε οριακή άνοδο για τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.
Ο υποδείκτης που αφορά την απασχόληση διαμορφώθηκε στις 51,7 μονάδες, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών, ενώ σημαντική άνοδο κατέγραψε και ο υποδείκτης που αφορά τις νέες επιχειρήσεις.
Παρόμοια πτώση καταγράφει και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος υποχωρεί κατά -0,98% στις 28.265 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν σημείωσε οριακή άνοδο της τάξεως του +0,06% στις 10.721,87 μονάδες.
«Οι παγκόσμιες εντάσεις αυξάνονται μέρα με τη μέρα, καθώς τροφοδοτούνται από άμυαλες πολιτικές άμυαλων ηγετών», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του επικεφαλής οικονομολόγου της Saxo Bank, Steen Jakobsen, ο οποίος πρόσθεσε ότι «οι δασμοί και τα σχέδια χρησιμεύουν μόνο για προσωπικά συμφέρονται θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία».
Ανοδικά κινείται σήμερα το πετρέλαιο, δεχόμενο ώθηση από τη νέα πτώση που σημειώθηκε στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα.
Ειδικότερα, το Brent ενισχύεται κατά +0,27% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 77,97 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,38% στα 74,42 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, τα αποθέματα αργού για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 29 Ιουνίου 2018, υποχώρησαν κατά 4,5 εκατ. βαρέλια, στα 416,9 εκατ. βαρέλια συνολικά.
Παράλληλα, πτώση σημειώθηκε και στα αποθέματα βενζίνης και προϊόντων διύλησης πετρελαίου, με τους αναλυτές ωστόσο να εκτιμούν ότι η δραστηριότητα της αγοράς θα είναι σήμερα περιορισμένη, λόγω της αργίας στις ΗΠΑ για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της χώρας.
Η προσοχή των επενδυτών παραμένει επίσης στραμμένη και στις κυρώσεις των ΗΠΑ προς το Ιράν, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα, η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να περιορίσει τις εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης από τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους και έπειτα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης