Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Οι εμπορικές απειλές του Trump θα ενισχύσουν την παγκόσμια οικονομική επιρροή της Κίνας

CNBC: Οι εμπορικές απειλές του Trump θα ενισχύσουν την παγκόσμια οικονομική επιρροή της Κίνας
Καθώς οι ΗΠΑ στρέφονται όλο και περισσότερο στον προστατευτισμό, οι διαταραγμένες αλυσίδες εφοδιασμού θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις υπόλοιπες χώρες πιο κοντά στην Κίνα
Καθώς οι ΗΠΑ έρχονται αντιμέτωπες όλο και περισσότερο με την Κίνα στον τομέα του εμποροίου, και απομακρύνονται από τους χαμηλούς δασμούς των τελευταίων δεκαετιών, το Πεκίνο δέχεται ώθηση σε ότι αφορά το παγκόσμια επενδυτικό της πρόγραμμα, το οποίο καλύπτει όλο τον πλανήτη.
Η κινεζική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», αποτελεί ένα τεράστιο έργο υποδομής που καλύπτει περισσότερες από 80 χώρες και επιδιώκει την αναβίωση ιστορικών εμπορικών οδών του Δρόμου του Μεταξιού.
Σύμφωνα με τη Nomura, η σχετική πρωτοβουλία μπορεί να αξίζει τουλάχιστον 1,5 τρισ. δολ. επενδύσεων τα επόμενα 10 χρόνια.
Στόχος της Κίνας είναι η σύνδεσή της με την υπόλοιπη Ασία, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, καθώς και μέρη της Αφρικής, μέσω μαζικών έργων που ενισχύουν το εμπορίο, όπως είναι οι σιδηρόδρομοι, οι αυτοκινητόδρομοι και οι λιμένες, αυξάνοντας την παγκόσμια εμβέλεια της Κίνας.
Το συγκεκριμένο έργο έχει συγκεντρώσει αρκετό σκεπτικισμό από τους αντιπάλους του Πεκίνου, ωστόσο η ώθηση του Λευκού Οίκου για μεγαλύτερα εμπορικά οφέλη θα μπορούσε να οδηγήση σε αύξηση του «buy-in» για την κινεζική πρωτοβουλία, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Όπως αναφέρει ο Carlos Casanova, οικονομολόγος της γαλλικής ασφαλιστικής εταιρείας Coface, ενδέχεται να υπάρξουν αναταρραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, εάν μειωθεί η πρόσβαση στην αμερικανική οικονομία, αναγκάζοντας ορισμένες χώρες να επιδιώξουν αυξημένες συναλλαγές με την Κίνα, περέχοντάς της περισσότερες εξαγωγικές αγορές.
«Η Κίνα θα εξαρτάται πολύ λιγότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες εάν το εμπόριο της χώρα αυξηθεί μέσω του Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του οικονομολόγου της Coface.
Ο επικεφαλής οικονομικής έρευνας της HSBC στην Ασία, Fred Neumann, επίσης ανέφερε ότι η πρωτοβουλία της Κίνας μπορεί να ωφελήσει τη χώρα, εν μέσω εμπορικών προβλημάτων που είχε με τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «το υποκείμενο θέμα είναι η συνδετικότητα για την ενίσχυση των εμπορικών εντάσεων».
Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι εφόσον κάτι τέτοιο οικοδμηθεί με επιτυχία, «θα πρέπει να συμβάλει στην αντιστάθμιση των πιθανών συρρικνώσεων στην ανάπτυξη ή την πτώση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ».
Το πρόγραμμα των ΗΠΑ «Η Αμερική Πρώτα», έχει δημιουργήσει φόβους ότι η χώρα στρέφει την πλάτη της στο παγκόσμια σύστημα εμπορικών συναλλαγών που καλλιέργησε κάποτε.
Και ενώ οι επικριτές της αποκλάσαν την πρωτοβουλία της Κίνας ως μία υπερβολική προσπάθεια της χώρας να εξασφαλίσει την πολιτική και οικονομική κυριαρχία της τον 21ο αιώνα, το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι είναι προς όφελος όλων.
Ωστόσο, καθώς η Κίνα επιταχύνει τα έργα της, οι άμεσες ξένες επενδύσεις υποχώρησαν περυσι για πρώτη φορά από το 2009, παραμένοντας υποτονικές σε σύγκριση με αυτές στην Ιαπωνία.
Η Κίνα όπως έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε ότι αφορά τον όγκο των εμπορικών συνλλαγών, με τον Casanova να τονίζει ότι παρά τη γενικότερη πτώση του 2017, οι επενδύσεις στην Κίνα από τις χώρες που συνεργάζονται μέσω της πρωτοβουλίας, έχουν αυξηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης