Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές, εν μέσω γεωπολιτικών ανησυχιών - Απώλειες άνω του -2% για τον Nikkei στην Ιαπωνία

tags :
Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές, εν μέσω γεωπολιτικών ανησυχιών - Απώλειες άνω του -2% για τον Nikkei στην Ιαπωνία
Ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με σημαντική πτώση της τάξεως του -2,52% στις 2.775,77 μονάδες
Σημαντική πτώση κατέγραψαν σήμερα Δευτέρα (2/7) οι ασιατικές αγορές, δεχόμενη πιέσεις από τα ασθενή οικονομικά στοιχεία των μεγαλύτερων οικονομιών της περιοχής, την ίδια στιγμή που οι επενδυτές αναμένουν νέο γύρο εντάσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ κατά την τρέχουσα εβδομάδα.
Εντός της εβδομάδας, οι δύο χώρες αναμένεται να επιβάλουν δασμούς στις εκατέρωθεν εισαγωγές τους, την ίδια στιγμή που καμία από τις δύο πλευρές δε δείχνει διατεθειμένη να υποχωρήσει.
Ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνίας έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -2,29% στις 21.749 μονάδες, υποχωρώντας σε χαμηλά 11 μηνών, καθώς ο μεταποιητικός κλάδο της χώρας σημείωσε επιβράδυνση τον προηγούμενο μήνα, με τις εξαγωγές να καταγράφουν σημαντική πτώση λόγω των εμπορικών εντάσεων.
Οι νέες παραγγελίες στον μεταποιητικό κλάδο της Ιαπωνίας υποχώρησαν σε χαμηλά δέκα μηνών, την ίδια στιγμή που οι πωλήσεις προς το εξωτερικό υποχώρησαν για πρώτη φορά μετά από τον Αύγουστο του 2016.
Οι μετοχές του κλάδου οχημάτων κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες, καθώς βρίσκονται στο στόχαστρο των εμπορικών εντάσεων, με τη μετοχή της Honda να υποχωρεί κατά -1,81% και τη μετοχή της Nissan να καταγράφει πτώση της τάξεως του -2,32%.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης KOPSI έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -2,35% στις 2.271,54 μονάδες, με τη μετοχή της Hyundai να υποχωρεί κατά -1,59%, ενώ μικρότερες ήταν οι απώλειες για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο -0,27% και τις 6.177,80 μονάδες.
Σε ότι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με σημαντική πτώση της τάξεως του -2,52% στις 2.775,77 μονάδες, ενώ ο δείκτης SZSE Component υποχώρησε κατά -2,13% κλείνοντας στις 9.179,79 μονάδες.
Οριακή επιβράδυνση κατέγραψε τον Ιούνιο του 2018 ο μεταποιητικός κλάδος της Κίνας, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία των Caixin και Markit, καθώς οι εταιρείες ανέφεραν μείωση στις παραγγελίες, εν μέσω των αυξημένων εμπορικών εντάσεων με τις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 51 μονάδες, έναντι 51,1 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την πτώση που σημείωσε ο δείκτης, παρέμεινε πάνω από τη ζώνη των 50 μονάδες, οι οποίες χωρίζουν τη συρρίκνωση από την ανάπτυξη, για 13ο συνεχόμενο μήνα.
Ο υποδείκτης που αφορά την παραγωγή σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών, και συγκεκριμένα στια 52,1 μονάδες, παρά το γεγονός ότι οι νέες παραγγελίες σημείωσαν επιβράδυνση για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει ανησυχίες σχετικά με τον μεταποιητικό κλάδο, σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία η εγχώρια ζήτηση σημειώνει επίσης επιβράδυνση.
Ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν υποχώρησε κατά -0,54% στις 10.777,94 μονάδες, ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ήταν σήμερα κλειστός λόγω αργίας.
Σημαντική πτώση καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, δεχόμενη ώθηση από την αυξημένη παραγωγή στη Σαουδική Αραβία, καθώς και από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, η οποία θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση προς τον μαύρο χρυσό.
Ειδικότερα, το Brent υποχωρεί κατά -1,16% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 78,31 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,88% στα 73,50 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με δήλωση του αμερικανού προέδρου, Donald Trump, η πλευρά των ΗΠΑ συμφώνησε με τη Σαουδική Αραβία να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου, γεγονός που επιβεβαίωσε αργότερα και ο Λευκός Οίκος, αναπαράγοντας τις δηλώσεις του σαουδάραβα Βασιλιά Salman bin Abdulaziz Al Saud ότι η χώρα μπορεί να αυξήσει την παραγωγή της, εάν κριθεί απαραίτητο.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας για τον Ιούνιο 2018 αυξήθηκε κατά 700 χιλ. βαρέλια, σε σύγκριση με τον Μάιο, επιστρέφοντας κοντά στα 10,72 εκατ. βαρέλια στα οποία βρισκόταν τον Νοέμβριο του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης