Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μήνυμα Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ) με αποδέκτη την Τουρκία: Δεν θα εγκαταλείψουμε τους Κούρδους της Συρίας

tags :
Μήνυμα Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ) με αποδέκτη την Τουρκία: Δεν θα εγκαταλείψουμε τους Κούρδους της Συρίας
Οι Κούρδοι της Συρίας αποτελούν για τις ΗΠΑ ένα πολύ σημαντικό σύμμαχο υποστήριξε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ
Την θέση ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τους Κούρδους της Συρίας διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Τουρκία για την πολιτική των ΗΠΑ στην εξαιρετικά ευαίσθητη αυτή περιοχή.
Κατά τη διάρκεια κατάθεσης του στην Επιτροπή Διάθεσης Κονδυλίων της Γερουσίας, ο Pompeo υποστήριξε πως οι Κούρδοι της Συρίας αποτελούν «έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο».
Ερωτηθείς για τις ενδεχόμενες πιέσεις που θα ασκήσει ο πρόεδρος Erdogan για να ρίξουν οι ΗΠΑ τους Κούρδους «κάτω από το λεωφορείο», o Pompeo υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει καμία πρόθεση από τη κυβέρνηση να πετάξει απολύτως κανέναν κάτω από κάποιο κίτρινο αντικείμενο».
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ρωτήθηκε και για το ζήτημα της παράδοσης των αμερικανικών μαχητικών F-35 στη Τουρκία, τονίζοντας ότι «έχουμε υπάρξει πολύ ξεκάθαροι με τη Τουρκία όσον αφορά τους κινδύνους που σχετίζονται με την απόκτηση των S-400».
Ωστόσο, ο γερουσιαστής που έκανε την ερώτηση, επέμεινε ζητώντας από τον Pompeo το συντομότερο δυνατό να κάνει μια ξεκάθαρη δήλωση  απέναντι στην Τουρκία για το εν λόγω θέμα και καλώντας την Άγκυρα να επιλέξει τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.
Όσον αφορά τη συνολική πορεία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν και τα ζητήματα που παραμένουν ακόμα ανοιχτά, αν και υπογράμμισε πως έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος το τελευταίο διάστημα και πως υπάρχει μια βασική συνεννόηση για το πως οι τουρκικές και οι αμερικανικές δυνάμεις μπορούν να συνεργαστούν για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στο Μανμπίτζ της Συρίας.
 «Η σχέση με τους Τούρκους έχει υπάρξει δύσκολη κατά τη διάρκεια της θητείας μου σε αυτή τη κυβέρνηση...
Η απόφαση μας να συνεργαστούμε με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ήταν κάτι που δεν τους ευχαρίστησε. Έχουμε σημειώσει πρόοδο τώρα, πριν από τρεις εβδομάδες, μέσα και γύρω από το Μανμπίτζ (της Συρίας). Καταφέρουμε να συνεννοηθούμε για το πως οι δυνάμεις θα συνεργαστούν για να λύσουν ένα πολύ περίπλοκο πρόβλημα ανάμεσα στους Κούρδους και τους Άραβες. Και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να χτίσουμε πάνω σε αυτή τη συμφωνία» τόνισε ο Pompeo.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης