Τελευταία Νέα
Διεθνή

Business Insider: Η τουρκική λίρα «τρελάθηκε» μετά την εκλογική νίκη του Erdogan

Business Insider: Η τουρκική λίρα «τρελάθηκε» μετά την εκλογική νίκη του Erdogan
Η τουρκική λίρα σημείωσε άνοδο της τάξεως του +3% έναντι του δολαρίου, σταματώντας την απότομη πτώση των τελευταίων μηνών
Η τουρκική λίρα ενισχύθηκε τη Δευτέρα (25/6) μετά τα νέα για την εκλογική νίκη του Erdogan και την εξασφάλιση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από την συμμαχία της οποίας ηγείται το κόμμα του.
Η λίρα ενισχύθηκε κατά +3% έναντι του δολαρίου και του ευρώ, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ενώ έκτοτε έχει σταθεροποιηθεί.
Ο Erdogan εξασφάλισε το 52,5% των ψήφων, σύμφωνα με το πρατικό πρακτορείο Anadolu, με μόνο 2% των ψηφοδελτίων να απομένουν για καταμέτρηση, οδηγώντας σε μία αρκετά ισχυρή πλειοψηφία ώστε να αποφευχθεί δεύτερος γύρος εκλογών.
Παρά το γεγονός ότι οι εκλογές διεξήχθησαν σε «κλίμα φόβου», όπως το χαρακτήρισε η Διεθνής Αμνηστία, οι αναλυτές δήλωσαν ότι η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας έχει προσελκύσει τους επενδυτές στην αγορά, τουλάχιστον προσωρινά.
Ωστόσο, η λίρα εξακολουθεί να βρίσκεται στο -16% έναντι του δολαρίου φέτος, καθώς παραμένει ο προβληματισμός για τα μακροπρόθεσμα ζητήματα που σχετίζονται με τη χώρα και την ισοτομία, με τα οποία οι επενδυτές ενδέχεται να ασχοληθούν ξανά μετά τις εκλογές.
«Στο παρελθόν, οι τουρκικές αγορές αντιδρούσαν θετικά στα πολιτικά γεγονότα που εκλαμβάνοντας ως αυξημένη πολιτική σταθερότητα», ανέφερε σε σημείωμά της η Goldman Sachs, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «τα σχόλια του Erdogan για τη νομισματική πολιτική δημιούργησαν ανησυχίες σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής στον απόηχο αυτού του αποτελέσματος».
Ο Erdogan έχει περιγράψει κατά το παρελθόν τα υψηλά επιτόκια ως «την μητέρα και τον πατέρα όλων των κακτών», με τους επενδυτές να εκφράζουν την ανησυχία τους για τις απόψεις του και την κλίση του προς άλλες ανορθόδοξες νομισματικές πολιτικές.
Το τουρκικό νόμισμα έχει απωλέσει σχεδόν το 75% της αξίας του έναντι του δολαρίου τα τελευταία δέκα χρόνια.
«Η πρόσφατη αναταρχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές σημαίνει ότι μία απότομη επιβράδυνση βρίσκεται καθ'οδόν», σχολιάζει ο οικονομολόγος της Capital Economics, Jason Tuvey, προσθέτοντας ότι «οι κίνδυνοι που απορρέουν από τις εκλογές είναι πιθανό να υλοποιηθούν μακροπρόθεσμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης