Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συγκρατημένα κέρδη στη Wall Street, στον απόηχο ΟΠΕΚ - Παραμένουν στο επίκεντρο οι εμπορικές ανησυχίες

Συγκρατημένα κέρδη στη Wall Street, στον απόηχο ΟΠΕΚ - Παραμένουν στο επίκεντρο οι εμπορικές ανησυχίες
Με οριακά κέρδη άνοιξε η Wall Street, στον απόηχο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου
Με οριακά κέρδη άνοιξε σήμερα (22/6/2018) η Wall Street, στον απόηχο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, ενώ οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στην Κίνα και στις ΗΠΑ.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,6% στις 24.597 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,5% στις 2.762 μονάδες, ενώ ο Nasdaq καταγράφει κέρδη 0,2% στις 7.729 μονάδες.


Ώθηση στον Dow Jones, που χθες έκλεισε με πτώση για όγδοη συνεχόμενη ημέρα και σήμερα προσπαθεί να αποφύγει το μεγαλύτερο πτωτικό σερί των τελευταίων 40 ετών, προσφέρουν οι μετοχές των Chevron και Exxon Mobil, που ενισχύονται κατά 3% και 2% αντίστοιχα, στον απόηχο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ.
Οι τραπεζικές μετοχές επίσης κινούνται ανοδικά, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) ανακοίνωσε χθες πως οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες είναι πολύ καλά κεφαλαιοποιημένες και ικανές να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα αλλά και να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δίνοντας τη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των ετήσιων stess tests για το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Οι μετοχές των J.P. Morgan Chase (+0,70), Wells Fargo (+1,1%) και Bank of America (+0,6%) όλες κινούνται υψηλότερα.
Η προσοχή της αγοράς στράφηκε στη συνάντηση που είχαν σήμερα οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, προκειμένου να λάβουν μία τελική απόφαση σχετικά με την πολιτική παραγωγής που θα ακολουθήσουν κατά τους επόμενους μήνες.
Οι χώρες του ΟΠΕΚ κατέληξαν σε συμφωνία για αύξηση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με την πραγματική αύξηση ωστόσο να είναι μικρότερη.
Ειδικότερα, η αρχική αύξηση της παραγωγής θα ανέρχεται στα 600 χιλ. βαρέλια ημερησίως, δεδομένου ότι, παρά το γεγονός πως οι χώρες θα μοιραστούν το μερίδιο της αύξησης, δεν μπορούν όλες οι χώρες του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά την παρούσα χρονική στιγμή.
Σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν «ράλι» μετά τη σχετική είδηση, με το Brent να ενισχύεται κατά 2,6% στα 75 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο 3,2% στα 67,6 δολ. ανά βαρέλι.
Εν τω μεταξύ, οι εμπορικές ανησυχίες παραμένουν στο επίκεντρο, ενώ σήμερα τέθηκαν σε εφαρμογή τα αντίποινα της ΕΕ για τους δασμούς των ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο.
Οι πρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί της ΕΕ εφαρμόζονται σε έναν ευρύ κατάλογο αγαθών που παράγονται στις ΗΠΑ, από τα αγροδιατροφικά προϊόντα (ρύζι, καλαμπόκι, καπνός), ως τον χάλυβα, τα οχήματα (μοτοσικλέτες, πλεούμενα) και τα υφάσματα, με το συνολικό ύψος των προϊόντων που πλήττονται να ανέρχεται σε 2,8 δισ. ευρώ.
«Η μονομερής και αδικαιολόγητη απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν αυτούς τους τελωνειακούς δασμούς δεν μας άφησε καμία άλλη επιλογή.
Οι κανόνες που διέπουν το διεθνές εμπόριο δεν μπορεί να παραβιάζονται χωρίς να υπάρχει αντίδραση από την πλευρά μας.
Εάν οι ΗΠΑ ακυρώσουν τους δικούς τους τελωνειακούς δασμούς τότε και τα ευρωπαϊκά μέτρα θα ακυρωθούν επίσης», δήλωσε η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Εμπορίου, Cecilia Malmstrom.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης