Τελευταία Νέα
Διεθνή

Comcast και AT&T θα καταστούν η πιο χρεωμένη εταιρεία παγκοσμίως με χρέη πάνω από 350 δισ. δολάρια

tags :
Comcast και AT&T θα καταστούν η πιο χρεωμένη εταιρεία παγκοσμίως με χρέη πάνω από 350 δισ. δολάρια
Comcast και AT&T θα καταστούν η πιο χρεωμένη εταιρεία παγκοσμίως με χρέη πάνω από 350 δισ. δολάρια
Σε μια εποχή που το ΔΝΤ εκτιμά ότι πάνω από το 20% των εταιρειών παγκοσμίως δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν τις πληρωμές των τόκων τους εάν τα επιτόκια κινητοποιηθούν σημαντικά υψηλότερα, η Comcast και η AT & T είναι έτοιμες να γίνουν οι πιο χρεωμένες εταιρείες παγκοσμίως οι δύο εταιρείες με ελάχιστο περιθώριο ελιγμών, αν τα κέρδη υποχωρήσουν, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Όπως επισημαίνει η WSJ, αν οριστικοποιηθεί η συγχώνευση, οι δύο εταιρείες θα έχουν συνολικά 350 δισ. δολάρια σε ομόλογα και δάνεια.
Ο αριθμός αυτός κάνει νευρικούς αρκετούς διαχειριστές ομολόγων και ορισμένοι τονίζουν ότι δεν θα συμπεριλάβουν στο χαρτοφυλάκιό τους ομόλογα της Comcast ή της AT & T εκτός και τους αποφέρουν μια κατάλληλα υψηλή απόδοση.
Η WSJ μας υπενθυμίζει ότι οι εταιρείες έφτασαν σε αυτό το επίπεδο χρέους μετά από μια δεκαετή αύξηση του εταιρικού δανεισμού, καθώς οι εταιρείες -συμπεριλαμβανομένων των δύο αυτών τηλεπικοινωνιακών γιγάντων- προχώρησαν σε πολύ μεγάλα προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών για να καταπραΰνουν τους επενδυτές και χρηματοδότησαν αυτές τις επαναγορές μετοχών με την έκδοση ομολόγων.
Το παγκόσμιο εταιρικό χρέος, εξαιρουμένων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ανέρχεται σήμερα σε 11 τρισ. δολάρια.
Εν τω μεταξύ, η μέση μόχλευση για εταιρείες με βαθμολογία επενδυτικού βαθμού αυξήθηκε κατά 30% από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Debt

Η συμφωνία της AT & T για την εξαγορά της Time Warner την έχει αφήσει με χρέη ύψους σχεδόν 200 δισ. δολαρίων, Δείκτη μόχλευσης που είναι λίγο κάτω από τον μέσο όρο για εταιρείες που βαθμολογούνται στο κάτω μέρος της κλίμακας επενδυτικής βαθμίδας (αν και είναι βέβαιο ότι η εταιρεία λέει ότι είναι η μόχλευση είναι σημαντικά χαμηλότερη).
Η AT & T θα έχει χρέη περίπου 181 δισ. δολαρίων λόγω της εξαγοράς Time Warner, αλλά άλλες υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργικών μισθώσεων και των υποχρεώσεων ανέρχονται σε περίπου 50 δισ. δολάρια, λέει ο κ. Arden.
Ως εκ τούτου, ο οίκος αξιολόγησης S&P εκτιμά τη μόχλευση της εταιρείας περίπου 3,5 φορές τα EBITDA.
Αυτό είναι ελαφρώς χαμηλότερο από τη μόχλευση των 3,75 φορές που η S & P θεωρεί χαρακτηριστική για συγκρίσιμες εταιρείες τηλεπικοινωνιών με τριπλάσιο Β-μείον, χαμηλότερη βαθμολογία επενδυτικού βαθμού.
Η AT & T υπολογίζει τη μόχλευση της σε 2,9 φορές το Ebitda, αλλά δεν περιλαμβάνει τις μισθώσεις ή τις υποχρεώσεις μετά την συνταξιοδότηση στο σχήμα.
Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών προβλέπει να επανέλθει η μόχέυση στις 2,5 φορές μέσα σε τέσσερα χρόνια.
Η εταιρεία προσπάθησε να καθησυχάσει τους διαχειριστές ομολόγων υποσχόμενη αναλογία μόχλευσης 2,5 φορές (από τον υπολογισμό της εταιρείας) εντός τεσσάρων ετών. Αλλά αν οι οίκοι αξιολόγησης κάνουν το αδιανόητο και υποβαθμίσουν σε μη επενδυτική βαθμίδα τις αξιολογήσεις της Comcast και της AT & T, οι διαχειριστές κεφαλαίων που απαγορεύεται να κατέχουν ομόλογα με μη επενδυτική βαθμίδα θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν στην πώληση των ομολόγων των εταιριών.
Ο Gene Tannuzzo, διευθυντής χαρτοφυλακίου στην Columbia Threadneedle Investments, έχει μειώσει κατά το ήμισυ την έκθεσή του σε ομόλογα εταιρειών τηλεπικοινωνιών κατά το τελευταίο έτος, εξαιτίας του αυξανόμενου χρέους και των ανοιγμάτων που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες του κλάδου.
Η S&P και η Moody's - οι δύο πιο σημαντικοί οίκοι αξιολόγησης - μείωσαν την αξιολόγηση για τα ομόλογα της AT & T την Παρασκευή (15/6) σε δύο βαθμίδες πάνω από την κατηγορία junk (σκουπίδια).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης