Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς συμβιβασμό για προσφυγικό στη Γερμανία - Προθεσμία έως τέλος Ιουνίου από CSU

Προς συμβιβασμό για προσφυγικό στη Γερμανία - Προθεσμία έως τέλος Ιουνίου από CSU
Προς συμβιβασμό για το προσφυγικό οδεύουν CDU και CSU στη Γερμανία
(upd) Σε συμβιβασμό φαίνεται πως καταλήγουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης στη Γερμανία παρά τα αρχικά σύννεφα που προέκυψαν στις σχέσεις τους λόγω του προσφυγικού.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, σήκωσε το γάντι που της έριξε ο Horst Seehofer (υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του CSU) όταν της έδωσε προθεσμία έως το τέλος Ιουνίου για την εφαρμογή των ελέγχων στα σύνορα της Γερμανίας.
«Αποδεχόμαστε τη δύο εβδομάδων προθεσμία που έδωσε το CDU για το προσφυγικό» φέρεται να απάντησε η Merkel.
Αργότερα, παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου, η Merkel τόνισε ότι CDU και CSU έχουν κοινό στόχο για τη μεταναστευτική πολιτική.
Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η συμφωνία CDU/CSU για τη σύσφιξη των ελέγχων των μεταναστευτικών ροών, της προσφέρει την υποστήριξη που χρειάζεται για να αναζητήσει διμερείς συμφωνίες πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου.
Παράλληλα, η Merkel επεσήμανε ότι μια αδικαιολόγητη απομάκρυνση των ανθρώπων από τα σύνορα της Γερμανίας θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα φαινόμενο ντόμινο, αλλά δήλωσε ότι συμφώνησε με την απαίτηση του CSU για απαγόρευση της εισόδου σε ανθρώπους που έχουν προηγουμένως εκδιωχθεί.
Από την πλευρά του, ο Seehofer δήλωσε «κανείς δεν θέλει το τέλος του συνασπισμού, τη διάλυση της ΚΟ του CDU/CSU ή την πτώση της κυβέρνησης».
Σημειώνεται ότι η ηγεσία της CSU αποφάσισε κατά την σημερινή της συνεδρίαση ότι οι μετανάστες που έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα επαναπροωθούνται σε αυτές αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο Seehofer σκοπεύει να προτείνει την εφαρμογή των επαναπροωθήσεων «βήμα βήμα» και την παράλληλη προετοιμασία επιπλέον μέτρων, για την περίπτωση που δεν επιτευχθεί «ευρωπαϊκή λύση».
Αυτό δίνει στη Merkel χρόνο να επιδιώξει μια πανευρωπαϊκή λύση στο θέμα σε μια Σύνοδο της ΕΕ αργότερα αυτόν τον μήνα.

Νωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε:

Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για την κυβέρνηση συνασπισμού της Καγκελαρίου Angela Merkel καθώς θα κριθεί εάν θα υπάρξει συμβιβασμός ή ρήξη με τον υπουργό Εσωτερικών και επικεφαλής του CSU, Horst Seehofer επί του προσφυγικού.

Η καγκελάριος Merkel αναμένεται να παραχωρήσει σήμερα στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) συνέντευξη τύπου, κατά την οποία και θα φανεί, εάν ο κυβερνητικός συνασπισμός μπορεί να προχωρήσει ύστερα από τις έντονες διαφωνίες που εξέφρασε στο σχέδιο του  Horst Seehofer να επιβάλλει περιορισμούς στον αριθμό των προσφύγων που θα μπορεί να δεχθεί η Γερμανία.
Και αν η σύγκρουση μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών της Merkel και των Χριστιανοκοινωνιστών του Seehofer κορυφώθηκε καθ’όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, χθες Κυριακή 17/6 ο Seehofer άφησε να φανούν κάποια σημάδια συμβιβασμού ότι η αντιπαράθεση με την καγκελάριο μπορεί να ξεπεραστεί.
Σημειώνεται ότι το σχέδιο του Seehofer προβλέπει ότι η Γερμανία θα έχει το δικαίωμα ακόμα και να απορρίψει μετανάστες, οι οποίοι έχουν καταγραφεί σε άλλο κράτος – μέλος της ΕΕ, πολιτική στην οποία εναντιώνεται σφόδρα η Merkel μια και μεταξύ άλλων η ρύθμιση αυτή θα συνιστούσε εμπόδιο στην ελεύθερη διακίνηση που προβλέπει η συνθήκη Schengen.
Σε κάθε περίπτωση πριν τη συνέντευξη τύπου της Merkel, θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση του CSU (του κυβερνητικού εταίρου του CDU της Merkel) και ο Seehofer θα έχει και αυτός μιλήσει στον Τύπο.
Εάν λάβει την υποστήριξη από το κόμμα του να προχωρήσει στο σχέδιο του, τότε η Merkel δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να τον πιέσει να παραιτηθεί κάτι που με τη σειρά του σημαίνει πως ο συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών – Χριστιανοκοινωνιστών που κρατά εδώ και 70 χρόνια, θα διαλυθεί.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση της Merkel, στην οποία συμμετέχουν και οι Σοσιαλδημοκράτες, θα έχει χάσει την πλειοψηφία της στη Βουλή.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε αυτήν την περίπτωση είναι πολύ πιθανό η Γερμανία να οδηγηθεί σε νέες εκλογές, καθώς οι Ελεύθεροι Δημοκράτες έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν τους Χριστιανοδημοκράτες σε περίπτωση που αποχωρήσουν οι Χριστιανοκοινωνιστές του Seehofer.

Πρώτη ενημέρωση 11:49:50, Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης