Τελευταία Νέα
Διεθνή

G7: Πολεμικό κλίμα κατά των ΗΠΑ: Κατηγορούνται για υπονόμευση του ελεύθερου εμπορίου - Trump: Όχι στο ανόητο εμπόριο

tags :
G7: Πολεμικό κλίμα κατά των ΗΠΑ: Κατηγορούνται για υπονόμευση του ελεύθερου εμπορίου - Trump: Όχι στο ανόητο εμπόριο
Έχουμε ακόμα λίγες μέρες για να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποφύγουμε έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ», σημείωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών
Δριμεία κριτική ασκήθηκε σε βάρος των ΗΠΑ για την επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των G7 στον Καναδά.
Ενδεικτική του κλίματος για την Ουάσινγκτον είναι η δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Bruno Le Maire, ο οποίος τόνισε πως η συνεδρίαση των G7 ήταν συνάντηση των «G6 συν ενός», ενώ πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ έχουν «ημέρες» και «ώρες» μπροστά τους προκειμένου να αποφύγουν τα αντίποινα για τους δασμούς.  

«Έχουμε λίγες μέρες για να αποφύγουμε μια κλιμάκωση.
Έχουμε ακόμα λίγες μέρες για να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποφύγουμε έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ», σημείωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος πρόσθεσε με νόημα πως η «μπάλα είναι στο γήπεδο των G7.
Εξάλλου το βαρύ κλίμα στη συνεδρίαση των G7 για τις ΗΠΑ αποτυπώνεται στην ανακοίνωση της προεδρίας του υπουργικού οργάνου.
«Η συνεργασία μεταξύ μας τίθεται σε κίνδυνο από τις εμπορικές πράξεις των ΗΠΑ.
Οι δασμοί για τους εταίρους και συμμάχους υπονομεύουν το ελεύθερο εμπόριο και την εμπιστοσύνη στην παγκόσμια οικονομία», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
«Σχετικά με το εμπόριο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, υπήρξαν σημαντικές διαφωνίες» υπογράμμισε ο Καναδός υπουργός Οικονομικών Bill Monroe σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους.
«Οι Αμερικανοί αποφάσισαν, όπως εμείς το βλέπουμε, να προβούν σε ενέργειες που δεν είναι σε καμία περίπτωση εποικοδομητικές, στην πραγματικότητα είναι καταστροφικές για την ικανότητά μας να πετύχουμε πράγματα στο θέμα των δασμών στο αλουμίνιο και τον χάλυβα» υπογράμμισε ο Καναδός υπουργός, μετά το τέλος των συνομιλιών.
Επιπλέον, στο τέλος της τεταμένης Συνόδου, οι υπουργοί Οικονομικών των 7 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη ζήτησαν από τον Αμερικανό ομόλογό του Steven Mnuchin να μεταφέρει στον Λευκό Οίκο την «ομόφωνη ανησυχία και απογοήτευσή» τους σχετικά με το θέμα των αμερικανικών δεσμών.
Πάντως ο αμερικανός πρόεδρος D. Trump δήλωσε ότι δεν υπάρχει δικαιοσύνη στο ελεύθερο εμπόριο και ότι οι ΗΠΑ δεν θα στηρίξουν ένα ανόητο εμπόριο.

«Οι υπουργοί και οι διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών συμφώνησαν ότι η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί στη Σύνοδο σε επίπεδο αρχηγών κρατών, όπου χρειάζεται η ανάληψη αποφασιστικής δράσης.
Στόχος θα πρέπει να είναι να αποκατασταθούν οι συλλογικές συνεργασίες για την προώθηση του ελεύθερου, δίκαιου, προβλέψιμου και αμοιβαίως επωφελούς εμπορίου» επισημαίνεται στο κοινό ανακοινωθέν της G7 που συνέταξε ο Καναδάς.

Scholz (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας): Η εμπορική σύγκρουση με τις ΗΠΑ θα επιταχύνει τους ρυθμούς μεταρρύθμισης της ΕΕ

Στην εκτίμηση, πως η εμπορική σύγκρουση με τις ΗΠΑ θα επιταχύνει τον ρυθμό της μεταρρύθμισης της ΕΕ, προέβη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz μετά τη συνεδρίαση των G7 στο Whistler του Καναδά.  
Η διαφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ΗΠΑ σχετικά με τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο θα ενισχύσει την πολιτική βούληση των κρατών μελών της ΕΕ να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Scholz.
«Υπήρξαν αρκετά θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση των G7 για τα οποία δεν υπήρξε συμφωνία.
Αυτό είναι πολύ ασυνήθιστο στην ιστορία των G7», είπε ο Γερμανός υπουργός σήμερα (2/6/2018).
Εκτός από τους δασμούς, οι χώρες της ΕΕ μετέφεραν στις ΗΠΑ την ανησυχία τους σχετικά με την επίδραση των νέων αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν για ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα της κεντρικής Ασίας.
Ο  Scholz δήλωσε επίσης ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατότητα για την επίλυση της διαφωνίας σχετικά με τα δασμούς συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης των ηγετών των G7 στο Κεμπέκ την προσεχή εβδομάδα που αναμένεται να παραστεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης