Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα «βουτιά» της τουρκικής λίρας στις 4,58 λίρες/δολάριο – Πιθανή η επιβολή capital controls

Νέα «βουτιά» της τουρκικής λίρας στις 4,58 λίρες/δολάριο – Πιθανή η επιβολή capital controls
Ο Erdogan καλεί τους Τούρκους να επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους
Τέλος έλαβε η πρόσφατη ανάκαμψη της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου αλλά και του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, μετά την έκκληση του Recep Tayyip Erdogan προς τους Τούρκους πολίτες να επαναπατρίσουν τα χρήματά τους.
Η δήλωση Erdogan επαναφέρει στο προσκήνιο τους φόβους για επιβολή capital controls, αν και ο ίδιος έχει υποσχεθεί ότι δεν πρόκειται να συμβεί.
Οι τουρκικές μετοχές υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Ιούνιο του 2017, σημειώνοντας, παράλληλα, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Νοέμβριο του 2016.



«Η αγορά συνειδητοποιεί ότι υπάρχουν δομικά προβλήματα και ότι η αύξηση των επιτοκίων δεν αρκεί για να ανακόψει την πτώση της λίρας.
Εάν προσθέσουμε και τον παράγοντα εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων ακόμη κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, τότε κατανοούμε γιατί η αγορά βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση», εκτίμησε ο Burak Cetinceker, διαχειριστής κεφαλαίων στην τουρκική χρηματιστηριακή εταιρεία Strateji Portfoy.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα 1/6 η λίρα συμπληρώνει ένα διήμερο πτώσης, γεγονός που περιορίζει τα εβδομαδιαία της κέρδη (τα οποία προήλθαν μετά από την αύξηση των τουρκικών επιτοκίων κατά 300 μονάδες βάσης).



«Ας δώσουμε ένα μάθημα σε αυτούς που προσπαθούν να προκαλέσουν αναταραχή στην οικονομία μας και στη σταθερότητα του νομίσματός μας», τόνισε ο Erdogan το βράδυ της Πέμπτης 31/5, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu.
Ο Erdogan προσέθεσε ότι όσοι επαναπατρίσουν κεφάλαια θα έχουν ευνοϊκή μεταχείριση από πλευράς φορολόγησης.
«Τα προβλήματα της λίρας δεν έχουν τελειώσει», τονίζει ο Tatha Ghose αναλυτής της Commerzbank και προσθέτει «εάν η κεντρική τράπεζα δεν προχωρήσει σε μία νέα αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίασή της στις 7 Ιουνίου 2018, επειδή έχει εμφανιστεί μία προσωρινή ηρεμία, τότε αυτό θα σημάνει ότι παρά τις διαβεβαιώσεις δεν έχει κατανοήσει πλήρως τη δυναμική της αγοράς».
Ταυτόχρονα και σύμφωνα με το Bloomberg, τη Δευτέρα 4/5 τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν επίσημα για τον πληθωρισμό θα δείξουν ότι έχει ανέλθει στο 12,15% για τον Μάιο, δηλαδή βρίσκεται πολύ κοντά στο υψηλό 14 ετών, στο 13%, που είχε αγγίξει το 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης