Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές λόγω εμπορικών τριβών ΗΠΑ και ΕΕ - Στο -0,17% και τις 22.163 μονάδες ο Nikkei

tags :
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές λόγω εμπορικών τριβών ΗΠΑ και ΕΕ - Στο -0,17% και τις 22.163 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,18% στις 30.523,50 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι αγορές στην Ασία, καθώς οι ΗΠΑ δε δέχθηκαν να εξαιρέσουν τους εταίρους τους από τους δασμούς, αναζοπυρώνοντας τους φόβους για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.
Η αβεβαιότητα γύρω από τις εμπορικές τριβές ορισμένων από τις μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως έχει επηρεάσει σημαντικά το κλίμα των αγορών, με την Κίνα να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες, και τον Nikkei στην Ιαπωνία να περιορίζει την πτώση του.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνίας έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,17% στις 22.163 μονάδες, με την ενίσχυση του δολαρίου έναντι του γεν να περιορίζει τις απώλειες του δείκτη.
Με ασθενέσθερους ρυθμούς συνέχισε να αναπτύσσεται ο μεταποιητικός κλάδος στην Ιαπωνία για τον Μάιο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Nikkei, με τα αποτελέσματα ωστόσο να αποδεικνύονται καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 52,8 μονάδες, έναντι 53,8 μονάδων τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν περαιτέρω πτώση στις 52,5 μονάδες.
Η άνοδος των νέων παραγγελιών κατέγραψε σημαντική επιβράδυνση, η οποία αντιστάθμισε την επιτάχυνση που σημείωσαν τις νέες πωλήσεις προς τις χώρες του εξωτερικού.
Στην Νότια Κορέα, ο δείκτης KOPSI ενισχύθηκε κατά +0,66% στις 2.438,96 μονάδες, δεχόμενος ώθηση από την άνοδο των εξαγωγών της χώρας κατά +13,5% για τον Μάιο του τρέχοντος έτους, με τα αποτελέσματα να αποδεικνύονται καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Σε ότι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά -0,65% κλείνοντας στις 3.075,46 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,18% στις 30.523,50 μονάδες.
Αμετάβλητη παρέμεινε η ανάπτυξη του μεταποιητικού κλάδου στην Κίνα για τον Μάιο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία των Caixin και Markit, με τα αποτελέσματα ωστόσο να μην επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλύτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI παρέμεινε αμετάβλητος στις 51,1 μονάδες σε σύγκριση με τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν οριακή άνοδο του δείκτη στις 51,2 μονάδες.
Οι λειτουργικές συνθήκες ενισχύθηκαν σημαντικά κατά το προηγούμενου έτους, με την παραγωγή των τελευταίων μηνών ωστόσο να μην είναι τόσο ενισχυμένη σε σύγκριση με το 2017.
Η άνοδος που σημειώθηκε στις νέες εγχώριες παραγγελίες δεν κατάφερε να αντισταθμίσει τις παραγγελίες από τις χώρες του εξωτερικού, οι οποίες υποχώρησαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 κατέγραψε πτώση της τάξεως του -0,36% κλείνοντας στις 5.990,40 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά +0,68% στις 10.949,08 μονάδες.
Πτωτικά κινείται και σήμερα το πετρέλαιο, δεχόμενο πιέσεις από τα επίσημα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, τα οποία έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου κατέγραψαν απροσδόκητη άνοδο κατά την περασμένη εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, το Brent υποχωρεί κατά -0,08% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 77,50 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,13% στα 66,95 δολ. ανά βαρέλι.
Η άνοδος των αποθεμάτων αμερικανικού αργού κατά 1 εκατ. βαρέλια εξέπληξε τους επενδυτές, ασκώντας πιέσεις στο πετρέλαιο, ενώ παράλληλα αποτελούν απόρροια της αυξημένη παραγωγής της χώρας, η οποία ανέρχεται πλεόν στα 10,73 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Παράλληλα, η αγορά αναμένεται και τις επόμενες κινήσεις του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας, οι οποίοι εξετάζουν άνοδο της παραγωγής τους, προκειμένου να αντισταθμίσουνε ενδεχόμενες πτώσεις που θα σημειωθούν στην παραγωγή της Βενεζουέλας και του Ιράν.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης