Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεύτερη ημέρα συνομιλιών ΗΠΑ – Β. Κορέας για πυρηνικά και συνάντηση Trump – Kim

Δεύτερη ημέρα συνομιλιών ΗΠΑ – Β. Κορέας για πυρηνικά και συνάντηση Trump – Kim
Συνάντηση του ΥΠΕΞ M. Pompeo με τον υψηλόβαθμο Βορειοκορεάτη αξιωματούχο Kim Yong Chol
Νέες συνομιλίες θα έχουν σήμερα στις ΗΠΑ για δεύτερη ημέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo με τον υψηλόβαθμο Βορειοκορεάτη αξιωματούχο Kim Yong Chol με κύριο αντικείμενο τα πυρηνικά της Β. Κορέας αλλά και την επικείμενη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Kim Jong un.
Σημειώνεται ότι ο Kim Yong Chol είναι ο πρώτος κορυφαίος βορειοκορεάτης αξιωματούχος που επισκέπτεται τις ΗΠΑ τα τελευταία 18 χρόνια.
Οι δύο άντρες είχαν γεύμα χθες το βράδυ που διήρκεσε μιάμιση ώρα ενώ θα συναντηθούν εκ νέου στις 16:00 σήμερα το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) για να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους.
Απώτερος στόχος των συνομιλιών τους είναι να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια κοινή ημερήσια διάταξη ενόψει της συνόδου κορυφής Trump – Kim στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη, κάτι που κάθε άλλο παρά εύκολο θεωρείται.
Αυτές άλλωστε οι διαφορές ήταν που είχαν ωθήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση, απόφαση πάντως που ανέτρεψε στη συνέχεια.
Οι ΗΠΑ απαιτούν την «πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση» της Βόρειας Κορέας και επιμένει πως οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της δεν θα χαλαρώσουν πριν η διαδικασία αυτή, εκ φύσεως περίπλοκη και μακρά, να έχει ολοκληρωθεί ή να έχει προχωρήσει πολύ.
Από την πλευρά της η Β. Κορέα δέχεται να συζητήσει την αποπυρηνικοποίηση, αλλά αρνείται αυτή να είναι μονομερής, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να αποσυρθούν τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα από τη Νότια Κορέα.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι δύο πλευρές καλούνται να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις και τις απαιτήσεις τους, και αν βάσει αυτών μια συνάντηση Trump – Kim μπορεί να βγάλει κάποιο θετικό και αισιόδοξο αποτέλεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης