Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτική κρίση στην Ιταλία - Ο σοβαρότερος κίνδυνος μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο - Τα 4 καυτά ερωτήματα

Πολιτική κρίση στην Ιταλία - Ο σοβαρότερος κίνδυνος μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο - Τα 4 καυτά ερωτήματα
Για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ιταλοί λαϊκιστές βρίσκονται στα πρόθυρα να εξασφαλίσουν μια πρωτοφανή λαϊκή εντολή για να κυβερνήσουν τη χώρα
Τους τελευταίους μήνες η Ιταλία είναι εγκλωβισμένη σε μια πολιτική κρίση που τις τελευταίες μέρες επιδεινώθηκε καθώς -σε αντίθεση με τις αρχικές εκτιμήσεις- το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κυβέρνηση.
Ως αποτέλεσμα, η χώρα επέστρεψε στο αρχικό σημείο.
Το CNBC λοιπόν «απαντά» σε 4 καυτά ερωτήματα που αφορούν την ιταλική κρίση.

Τι συνέβη;

Μετά τις εκλογές -τον Μάρτιο του 2018- η Ιταλία είναι χωρίς κυβέρνηση.
Καθώς κανένα κόμμα δεν κατάφερε να αποσπάσει ισχυρή πλειοψηφία, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων έκοψε πρώτο το νήμα και άρχισε συνομιλίες με τη Λέγκα σε μια προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού.
Ωστόσο, οι συνομιλίες κατέρρευσαν μετά την παραίτηση του Giuseppe Conte (ο οποίος είχε προταθεί για τη θέση του πρωθυπουργού), μετά την απόρριψη του Carlo Cottarelli για τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο;

Ο Ιταλός πρόεδρος, Sergio Mattarella, δεν αποδέχθηκε την πρόταση των δύο κομμάτων σύμφωνα με την οποία το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών θα περνούσε στα χέρια του ευρωσκεπτικιστή Paolo Savona.
Στον αντίποδα, ο ίδιος έβαλε τη χώρα σε τροχιά πρόωρων εκλογών προτείνοντας τον Carlo Cottarelli για πρωθυπουργό, ο οποίος είναι γνωστός και ως… Ψαλιδοχέρης.
Ο «διορισμός» Cottarelli ανάγκασε το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και τη Λέγκα να μπουν σε προεκλογική φάση.

Γιατί πρόκειται για κρίση;

Η οικονομία της Ιταλίας, η τρίτη μεγαλύτερη της ευρωζώνης, είναι αδύναμη για μεγάλη χρονική περίοδο.
Αυτό προκαλεί έντονη ανησυχία τόσο στην ΕΕ όσο και στις αγορές παγκοσμίως.
«Τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της Ιταλίας είναι ανησυχητικά» δήλωσε στο CNBC ο Mouhammed Choukeir της Kleinwort Hambros και πρόσθεσε «είναι μία από τις χρεωμένες χώρες στον κόσμου…
Το ποσοστό ανεργίας είναι στο 11% και η οικονομία είναι πιο μικρή από ό,τι ήταν το 2007, τη στιγμή που άλλες μεγάλες οικονομίες έχουν ανακάμψει.
Έτσι είναι σαφές ότι είναι απαραίτητες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη».
Η πολιτική κρίση στην Ιταλία έχει αναγκάσει πολλούς αναλυτές να κρούσουν τον συναγερμό σχετικά με το ενδεχόμενο «μόλυνσης» της αγοράς, με χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία να θεωρούνται δυνητικά εκτεθειμένες- αν και μέχρι στιγμής ο κίνδυνος φαίνεται περιορισμένος.

Γιατί είναι μοναδική περίπτωση η ιταλική κρίση;

Η πολιτική αναταραχή δεν είναι πρωτόγνωρη κατάσταση για την Ιταλία, αλλά το σημερινό αδιέξοδο δεν έχει προηγούμενο.
Για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ιταλοί λαϊκιστές βρίσκονται στα πρόθυρα να εξασφαλίσουν μια πρωτοφανή λαϊκή εντολή για να κυβερνήσουν τη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης