Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δημοσκοπήσεις: Εκλογή του Erdogan από το α' γύρο - Το μεγάλο στοίχημα στη Βουλή

Δημοσκοπήσεις: Εκλογή του Erdogan από το α' γύρο - Το μεγάλο στοίχημα στη Βουλή
Στο νέο σύστημα πρόεδρος που δεν θα ελέγχει την Βουλή μέσω του κόμματός του, δεν θα μπορεί να νομοθετεί
Με δεδομένο ότι ο Recep Tayyip Erdogan θα κόψει πρώτος το νήμα στις τουρκικές εκλογές (24/6/2018), πλέον οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο ποια θα είναι τα ονόματα του νέου υπουργικού συμβουλίου.
Έτσι όσα πρωτοκλασάτα στελέχη, μεταξύ τους νυν υπουργοί είναι υποψήφιοι για το βουλευτικό αξίωμα φυσικά σε εκλέξιμες θέσεις, δεν θα έχουν θέση στην επόμενη κυβέρνηση ακόμη και αν το κόμμα τους κερδίσει.
Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερη σημασία έχει η πλειοψηφία στη Βουλή.
Στο νέο σύστημα πρόεδρος που δεν θα ελέγχει την Βουλή μέσω του κόμματός του, δεν θα μπορεί να νομοθετεί και θα αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα παρά τις αυξημένες εκτελεστικές εξουσίες που του παρέχει το νέο σύστημα.
Και εκεί είναι ίσως το μεγάλο στοίχημα και για τον Erdogan που δεν θέλει καν να σκεφθεί τέτοια πιθανότητα και για αυτό έχει ρίξει στον αγώνα για την Βουλή πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος. Τονίζει δε πολλάκις την κρισιμότητα των βουλευτικών εκλογών και ζητά από τον κομματικό μηχανισμό να μην μείνει σπίτι που δεν θα επισκεφθούν προεκλογικά.

Οι δημοσκοπήσεις

Στο μέτωπο των δημοσκοπήσεων φυσικά όπως γίνεται πάντα τα κόμματα αναθέτουν σε εταιρίες δημοσκοπήσεων σφυγμομετρήσεις, κάποια στοιχεία των οποίων δίνουν στην δημοσιότητα.
Ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ και εκπρόσωπος του κόμματος Maxir Unal απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε ότι το κυβερνών κόμμα για την Προεδρία βρίσκεται στο 54-56% και για τις βουλευτικές διατηρεί την δυναμική που είχε, στο 46-48%.
Ο Unal πρόσθεσε πως ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Muharrem Ιnce και η Meral Akşener του Καλού Κόμματος (İYİ PARTİ) επικεντρώνονται περισσότερο στις βουλευτικές εκλογές γιατί, όπως σημείωσε, δεν μπορούν να κερδίσουν τις προεδρικές.
Στον αντίποδα η φίλα προσκείμενη στο ρεπουμπλικανικό κόμμα Cumhuriyet δημοσιεύει την δημοσκόπηση της Mediar, που προβλέπει ότι ο Erdogan δεν θα καταφέρει να εκλεγεί στον πρώτο γύρο και ότι στο δεύτερο θα έχει να αντιμετωπίσει τον Ince.
Σύμφωνα με αυτή την δημοσκόπηση αυτοί που λένε ότι θα ψηφίσουν τον Erdogan είναι 43,5% ενώ το 22,2% τον Ince.
Εντυπωσιακό είναι δε το ποσοστό που προκύπτει για την Akşener με 19,31%.
Ποσοστό που δεν πλησιάζει σε καμμία άλλη δημοσκόπηση.
Η εταιρία δημοσκοπήσεων ANDY Ar του Faruk Acar, που είχε προβλέψει με επιτυχία τα αποτελέσματα της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης, προέβλεψε ότι η συμμαχία του κυβερνώντος κόμματος με το κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος θα βγάλουν τον Erdogan πρόεδρο από τον πρώτο γύρο με 55%.
Περίπου με τα ίδια ποσοστά προβλέπουν ότι δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος η ANAR του İbrahim Uslu με 56% και η A&G του Adil Gür που βλέπει την συμμαχία του Erdogan στο 55-60% από τον πρώτο γύρο.
Πιο αναλυτική, ρεαλιστική και κοντά στην προϋπάρχουσα δυναμική των κομμάτων εμφανίζεται μέχρι στιγμής η δημοσκόπηση της KONDA που βλέπει το 51,4% των ψηφοφόρων να επιλέγει τον Erdogan με 51,4%, δεύτερο τον Ince με 23,9, τρίτη την Akşener με 12,3 και τον φυλακισμένο Demirtaş στο 9,6%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης