Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία - Σε πρόωρες εκλογές οδηγεί η αδιαλλαξία της Λέγκας για τον υπουργό Οικονομικών

Νέο πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία - Σε πρόωρες εκλογές οδηγεί η αδιαλλαξία της Λέγκας για τον υπουργό Οικονομικών
Πρόκειται για την μεγαλύτερη εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί, αφού η Λέγκα επιμένει ότι είναι ο μοναδικός της υποψήφιος για τη θέση αυτή
Κρίσιμη είναι για την Ιταλία η σημερινή συνάντηση του Ιταλού εντολοδόχου πρωθυπουργού Giuseppe Conti με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Sergio Mattarella στο προεδρικό μέγαρο προκειμένου να του παρουσιάσει την πλήρη σύνθεση της νέας της κυβέρνησης με τα ονόματα των υπουργών.
Σε περίπτωση που ο Ιταλός Πρόεδρος διατυπώσει εκ νέου ενστάσεις για τους νέους υπουργούς η Ιταλία οδεύει πιθανότατα σε πρόωρες εκλογές ένα σενάριο πολύ πιθανό καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη λίστα των υπουργών δεν έχει αφαιρεθεί το όνομα του υπουργού Οικονομικών Savona.
Η νέα πoλιτική κρίση στη χώρα προέκυψε μετά τις σφοδρές αντιρρήσεις του προέδρου της Δημοκρατίας να διορίσει στη θέση του υπουργού Οικονομικών τον οικονομολόγο Paolo Savona που προτείνει η Λέγκα και έχει ταχθεί κατά της ΕΕ.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί, αφού η Λέγκα επιμένει ότι είναι ο μοναδικός της υποψήφιος για τη θέση αυτή. Ο Mattarella θα προτιμούσε ένα πρόσωπο που να μην έχει εκφραστεί αρνητικά για το ενιαίο νόμισμα και τον ρόλο της Γερμανίας στην Ευρωζώνη.
Ποτέ άλλοτε δεν είχε προκύψει τόσο οξεία σύγκρουση της ιταλικής προεδρίας της Δημοκρατίας με κάποιο από τα πολιτικά κόμματα στη φάση των διαβουλεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης.
Τις ώρες αυτές καταβάλλονται οι τελευταίες προσπάθειες για να βρεθεί ένας συμβιβασμός. Διαφορετικά, η μόνη εναλλακτική εξέλιξη δείχνει να είναι ο διορισμός προσωρινής κυβέρνησης τεχνοκρατών και νέα προσφυγή στις κάλπες, μάλλον τον Οκτώβριο.
Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Luigi Di Maio έχει τονίσει ότι η λύση «ή θα βρεθεί μέχρι σήμερα το βράδυ ή δεν πρόκειται να βρεθεί καθόλου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης