Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι εκλογές πλησιάζουν στην Τουρκία μαζί με την νομισματική κρίση λόγω της κατάρρευσης της λίρας 4,70 προς 1 δολ

Οι εκλογές πλησιάζουν στην Τουρκία μαζί με την νομισματική κρίση λόγω της κατάρρευσης της λίρας 4,70 προς 1 δολ
Πλέον 1 δολάριο ισούται με 4,70 τουρκικές λίρες ενώ το ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών 1 δολάριο προς 4,92 τουρκικές λίρες σημειώθηκε πρόσφατα.
Η Τουρκία πλησιάζει στις εκλογές και μαζί φουντώνει η οικονομική κρίση και η νομισματική κρίση.
Η τουρκική λίρα καταρρέει και παρά τις παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας συνεχίζει να παραμένει κοντά στα ιστορικά χαμηλά.
Πλέον 1 δολάριο ισούται με 4,70 τουρκικές λίρες ενώ το ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών 1 δολάριο προς 4,92 τουρκικές λίρες σημειώθηκε πρόσφατα.
Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί οι επενδυτές προσπαθούν να ρευστοποιήσουν τουρκικά assets – μια αναδυόμενη αγορά – κυρίως λόγω της ισχυροποίησης του δολαρίου.
Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την FED, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας δεν μπορεί να εκτυπώσει ελεύθερα νόμισμα χωρίς να υποστεί τεράστιες επιπτώσεις.
Οι ΗΠΑ παραβιάζουν τους κανόνες σε τακτική βάση, λόγω του δολαρίου το οποίο είναι παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Η επιδείνωση των προβλημάτων της Τουρκίας - ή τουλάχιστον του κυβερνώντος κόμματος – σημειώνεται λίγο πριν τις εκλογές, και ο σημερινός πρόεδρος, ο Erdogan, ελπίζει να κερδίσει.
Δυστυχώς γι 'αυτόν, ο χρόνος αυτής της κατάρρευσης δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερος, καθώς οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου.
Για τους αξιωματούχους της δύσης, το χρονοδιάγραμμα δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο, καθώς οι «εχθροπραξίες» μεταξύ του Προέδρου Erdogan της Τουρκίας και των δυτικών ηγετών αυξάνονται με πολλούς πλέον να τον χαρακτηρίζουν «δικτάτορα» ή «τύραννο».
Η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
Το αυξανόμενο ύψος του χρέους τους αρχίζει να καταστρέφει την οικονομία της Τουρκίας, λόγω της αποδυνάμωσης του νομίσματος πλέον αρχίζει να πλήττει όλο τον οικονομικό ιστό.
Οι τουρκικές εταιρίες που έχουν δανειστεί σε ξένο νόμισμα αντιμετωπίζουν μεγάλη επιδείνωση.
 Κατά τους επόμενους μήνες, θα χρειαστεί να πληρώσουν περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα, λόγω της επιθετικής διολίσθησης της τουρκικής λίρας.
Όλα αυτά αποτελούν φαύλο κύκλο και θα οδηγήσουν ακόμα περισσότερους επενδυτές να εγκαταλείψουν την τουρκική αγορά. Οι εκροές θα συνεχιστούν δημιουργώντας συνθήκες αυτοεκπληρούμενης προφητεία.
Η Τουρκία κινδυνεύει να υποστεί συντριβή στην αγορά συναλλάγματος - όπως αυτή που παρατηρήθηκε πρόσφατα στην Αργεντινή - εκτός και αν κάτι μπορεί να γίνει γρήγορα.
Αναμφισβήτητα, η δραματική κατακρήμνιση της τουρκικής λίρας συνέβαλε σημαντικά στην πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να επαναπατρίσει τα αποθέματα χρυσού, ώστε να αποτρέψει την κατάρρευση της λίρας.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης