Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Με ποια στρατηγική προσπαθεί η ΕΕ να διασπάσει τους «αντάρτες» της ομάδας του Visegrad

Politico: Με ποια στρατηγική προσπαθεί η ΕΕ να διασπάσει τους «αντάρτες» της ομάδας του Visegrad
Εάν είναι επιτυχής, η τακτική θα μπορούσε να αφήσει την Ουγγαρία και την Πολωνία ακόμη πιο απομονωμένες εντός της ΕΕ, να τις καταστήσει κράτη – παρίες στην ΕΕ
Μία νέα στρατηγική για την αντιμετώπιση των «ανταρτών» της Κεντρικής Ευρώπης, της γνωστής και ως ομάδας του Visegrad έχουν εκπονήσει οι Βρυξέλλες, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.
Η στρατηγική αυτή δεν είναι άλλη από το «divide et impera», το «διαίρει και βασίλευε».
Δεδομένου ότι η αντιπαράθεση της ΕΕ με την Ουγγαρία και την Πολωνία για την παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων εντείνεται, η Κομισιόν παρασκηνιακά επιδιώκει να δημιουργήσει μία «σφήνα» μεταξύ αυτών των δύο χωρών και της υπόλοιπης ομάδας,  που περιλαμβάνει τη Σλοβακία και την Τσεχία.
Αξιωματούχοι στην Κεντρική Ευρώπη υποστηρίζουν, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί τη δύναμη του χρήματος στις συνεχιζόμενες συνομιλίες για τον προϋπολογισμό προκειμένου να σπείρει τον «διχασμό» στην ομάδα του Visegrad
 Εάν είναι επιτυχής, η τακτική θα μπορούσε να αφήσει την Ουγγαρία και την Πολωνία ακόμη πιο απομονωμένες εντός της ΕΕ, να τις καταστήσει κράτη – παρίες στην ΕΕ, αναφέρει το Politico.
Με τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης να αντιμετωπίζουν την  πιθανότητα σημαντικών περικοπών στην κατανομή της χρηματοδότησης για την ανάπτυξη στον επόμενο επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ, η Κομισιόν κατέστησε σαφές στους ηγέτες τόσο στην Πράγα όσο και στη Μπρατισλάβα ότι δεν είναι προς το συμφέρον τους να συντάσσονται με την Πολωνία του Jarosław Kaczyński και την Ουγγαρία του Viktor Orbán.
Ενώ η ενότητα των χωρών του Visegrad ήταν σχετικά συμπαγής από την ίδρυσή της το 1991, τα συμφέροντα των μεμονωμένων μελών αποκλίνουν όλο και περισσότερο μετά την ένταξή τους στην ΕΕ το 2004, διευκολύνοντας έτσι τις Βρυξέλλες να τις διασπάσουν.
Η Βαρσοβία προειδοποίησε ότι η υπερβολική εξουσία στην Κομισιόν και η υιοθέτηση προτάσεων για μεγαλύτερη ενσωμάτωση στην ΕΕ, όπως αυτές που διατύπωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron, θα «επιβάλουν τη βούληση των ελίτ στους λαούς».
Πάντως αξιωματούχοι από τη Σλοβακία και την Τσεχία κατέστησαν σαφές ότι δεν επιθυμούν να θυσιάσουν το δικό τους συμφέρον προκειμένου να υπερασπιστούν την Πολωνία και την Ουγγαρία σχετικά με το ζήτημα του κράτους δικαίου.
Επίσης οι δύο βασίζονται επίσης στην ΕΕ - η κοινοτική χρηματοδότηση αντιπροσωπεύει το 55% των δημόσιων επενδύσεων στη Σλοβακία και το 43% στην Τσεχία- ανησυχούν επίσης για τη θέση τους στην Ένωση ενώ οι οικονομίες τους λειτουργούν αλληλένδετα με εκείνες της Γερμανίας και της Αυστρίας.
Υπενθυμίζεται δε ότι, η Σλοβακία είναι το μοναδικό κράτος - μέλος της Ευρωζώνης στην περιοχή.
Μετά τους αποτυχημένους χειρισμούς της ΕΕ, ως προς τη στάση αυτών των χωρών στο προσφυγικό, η νέα στρατηγική ενδεχομένως να αποδειχθεί επιτυχημένη.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης