Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στις αγορές της Ασίας εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων - Στο -1,16% και τις 22.695 μονάδες ο Nikkei

tags :
Πιέσεις στις αγορές της Ασίας εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων - Στο -1,16% και τις 22.695 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -1,40% στις 3.169,24 μονάδες
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (23/5) οι περισσότερες αγορές στην Ασία, καθώς οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, καθώς και η αβεβαιότητα γύρω από τη συνάντηση του Donald Trump με τον Kim Jong Un δημιουργούν προβληματισμό στις τάξεις των επενδυτών.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -1,16% στις 22.695 μονάδες, οι οποίες και αποτελούν το χαμηλότερο επίπεδο από τις 11 Μαΐου 2018, καθώς το γεν ενισχύεται κατά +0,53% έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
Σταθερή παρέμεινε η βιομηχανική παραγωγή της χώρας για τον Μάρτιο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, με τα αποτελέσματα ωστόσο να μην επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης βιομηχανικής δραστηριότητας παρέμεινε αμετάβλητος σε μηνιαία βάση, μετά την άνοδο της τάξεως του +0,4% που κατέγραψε τον Φεβρουάριο του 2018.
Παράλληλα, τα αποτελέσματα αποδείχθηκαν ελαφρώς κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν άνοδο της τάξεως του +0,1%.
Νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένος με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις της χώρας του με την Κίνα, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι η συνάντησή του με τον βορειοκορεάτη ηγέτη, Kim Jong Un, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 12 Ιουνίου, ενδέχεται να μην πραγματοποιηθεί τότε και να μεταφερθεί για αργότερα εντός του έτους.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,38% στις 30.802,50 μονάδες, με την κλάδο της ενέργειας να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες, ενώ ο δείκτης hanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -1,40% στις 3.169,24 μονάδες.
Οι πιέσεις στον κλάδο της ενέργειας οδήγησαν στην πτώση και του δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε στο -0,16% και τις 6.032,50 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν κατέγραψε απώλειες της τάξεως του -0,48% στις 10.886,18 μονάδες.
Στον αντίποδα, ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,26% στις 2.471,91 μονάδες, καθώς η μετοχή της Samsung σημείωσε «άλμα» της τάξεως του +4%.
Πτωτικά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η αγορά λαμβάνει υπόψην της το ενδεχόμενο ο ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή του, μετά από 18 μήνες σημαντικών περικοπών.
Συγκεκριμένα, το Brent υποχωρεί κατά -0,58% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 79,11 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,35% στα 71,95 δολ. ανά βαρέλι.
Κατά τη συνεδρίαση του Ιουνίου, ο ΟΠΕΚ αναμένεται να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξηση της παραγωγής, εν μέσω ανησυχιών ότι οι εξαγωγές σε Ιράν και Βενεζουέλα θα υποχωρήσουν περαιτέρω κατά τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, πιθανές νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν θα μπορούσαν να μειώσουν την παραγωγή της χώρας κατά 500 χιλ. βαρέλια ημερησίως μέχρι τα τέλη του έτους, γεγονός που θα δημιουργούσε σημαντικό έλλειμμα στην αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης