Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: H αδράνεια της κεντρικής τράπεζας οδηγεί την τουρκική λίρα στην κατάρρευση

Τουρκία: H αδράνεια της κεντρικής τράπεζας οδηγεί την τουρκική λίρα στην κατάρρευση
Η λίρα έχει υποχωρήσει 17% από τις αρχές του 2018, λόγω των πιέσεων Erdogan στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής
Στην κατάρρευση οδηγεί την τουρκική λίρα η αδράνεια της κεντρικής τράπεζας, λόγω των πιέσεων που ασκεί ο πρόεδρος Erdogan για μείωση των επιτοκίων.
Οι επενδυτές ευελπιστούν ότι έστω και την ύστατη ώρα η κεντρική τράπεζα θα αναλάβει δράση, αυξάνοντας τα επιτόκια για να ανακοπεί η κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος.
Ωστόσο οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η καθυστέρηση λήψης μέτρων προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στην τουρκική οικονομία.
Σύμφωνα με άρθρο του Erdal Saglam στην Hurriet, η τρέχουσα ισοτιμία με το δολάριο, η οποία υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό, οδηγεί σε σημαντική επιδείνωση των ισολογισμών των επιχειρήσεων.
Οι τραπεζίτες αναμένουν ραγδαία άνοδο του πληθωρισμού μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου 2018.
Η κεντρική τράπεζα συγκαταλέγεται στους θεσμούς που έχει υποστεί το μεγαλύτερη πλήγμα, λόγω των παρεμβάσεων Erdogan.
Η αίσθηση που επικρατεί στην Τουρκία και διεθνώς, είναι ότι η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας έχει εξαλειφθεί πλήρως, καθώς εκτιμούν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα είχε ήδη προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.
Μάλιστα, σύμφωνα με τη Hurriet, οι αναλυτές ανέμεναν παρέμβαση της κεντρική τράπεζας στις 4,3 λίρες ανά δολάριο, ωστόσο η ισοτιμία διαμορφώνεται πλέον στο 4,5 και παρέμβαση δεν έχει υπάρξει.
Σε κάθε περίπτωση, ο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας καταλήγει πως οι αγορές αναμένουν παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας, έστω και την τελευταία στιγμή.
«Πραγματικά προκαλεί εντύπωση η διστακτικότητα της κεντρικής τράπεζας να αναλάβει δράση, παρά τη διαρκή υποτίμηση της λίρας, η οποίο όχι μόνο έχει σοβαρές επιπτώσεις στον πληθωρισμό, αλλά παράλληλα αυξάνει το ρίσκο μιας ανώμαλης προσγείωσης για την τουρκική οικονομία», σχολιάζει ο Piotr Matys, αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην Rabobank.
O αναλυτής της Rabobank προβλέπει ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα μειώσουν τις δαπάνες και τις επενδύσεις.
«Υπό τις τρέχουσες συνθήκες είναι πιθανή η «δολαριοποίηση» της τουρκικής οικονομίας», προειδοποιεί.
Σημειώνεται ότι σήμερα η λίρα Τουρκίας επιχείρησε να ανακάμψει, ωστόσο μετά την προειδοποίηση της Fitch υποχώησε σε νέο ιστορικό χαμηλό, στις 4,6246 λίρες ανά δολάριο.
Η λίρα υποχωρεί 0,9% στις 4,6152 ανά δολάριο.
Ο Cristian Maggio, επικεφαλής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στην TD Securities, είχε προειδοποιήσει ότι το ριμπάουντ δεν θα διαρκέσει για πολύ.
Η λίρα έχει υποχωρήσει 17% από τις αρχές του 2018, λόγω των πιέσεων Erdogan στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής.

H προειδοποίηση της Fitch

Τα σχόλια του τούρκου προέδρου αυξάνουν την πιθανότητα να τεθούν υπό πίεση η πολιτική διακριτικής ευχέρειας και η προβλεψιμότητα των πολιτικών στην Τουρκία μετά τις εκλογές του Ιουνίου, προειδοποιεί η Fitch Ratings.
Όπως αναφέρεται σε έκθεση που δημοσίευσε σήμερα (22/5/2018) η Fitch Ratings, αυτό θα ήταν πιθανό να συμβεί σε μια εποχή που οι αυστηρότεροι παγκόσμιοι όροι χρηματοδότησης θα δοκιμάσουν την ευπάθεια που δημιούργησαν οι μεγάλες απαιτήσεις εξωτερικής χρηματοδότησης της Τουρκίας.
Η λίρα συνεχίζει την πτωτική της πορεία, «αγγίζοντας» και χθες (21/5) ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου.
Η πτώση του τουρκικού νομίσματος οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (16,4 δισ. δολ. κατά το α’ τρίμηνο του 2018, από 8,4 δισ. στο α’ τρίμηνο του 2017), ο πληθωρισμός, που συνεχίζει να εμφανίζει διψήφια επίπεδα, και οι πολιτικές και γεωπολιτικές πιέσεις.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το επιτόκιο δανεισμού κατά 75 μονάδες βάσης τον Απρίλιο, αλλά η λίρα εξακολούθησε να υποχωρεί, καθώς ο τούρκος πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, δεσμεύτηκε προεκλογικά ότι τα επιτόκια θα μειωθούν περαιτέρω, αλλά και ότι θα αναλάβει περισσότερες ευθύνες αναφορικά με τη νομισματική πολιτική αν κερδίσει τις εκλογές του Ιουνίου.
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκικής Δημοκρατίας (CBRT) ανέφερε στη συνέχεια ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις της αγοράς και ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.
«Οι πρόσφατες εξελίξεις δεν μεταβάλλουν την άποψή μας ότι η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί στη νομισματική αδυναμία, όπως έχει κάνει σε περιόδους προηγούμενων πιέσεων στην αγορά, αν και όχι πάντα με τον πλέον έγκαιρο ή αποτελεσματικό τρόπο», αναφέρει η Fitch.
Η Fitch επικεντρώνεται σε μια συνέντευξη του Erdogan στο «Bloomberg», όπου ο τούρκος πρόεδρος υποδήλωσε την πρόθεσή του να αναλάβει τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής, τονίζοντας ότι η CBRT δεν θα μπορεί να αγνοεί τις απόψεις του για τα επιτόκια.
Αυτό, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης υπογραμμίζει τη σημασία των εκλογών, καθώς θα οδηγήσουν σε μια αλλαγή σε ένα σύστημα εκτελεστικής προεδρίας που εγκρίθηκε και με το περσινό δημοψήφισμα.
Όπως αναφέρει η Fitch, αυτό θα εντείνει τη διάβρωση των ελέγχων και των ισορροπιών και τη θεσμική ανεξαρτησία στην Τουρκία που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια και αποτέλεσαν τον λόγο για τον οποίο ο οίκος υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας σε «BB +» στις αρχές του 2017.
«Η νομισματική πολιτική στην Τουρκία δέχεται εδώ και καιρό πολιτικούς περιορισμούς, αλλά μια ξεκάθαρη απειλή περιορισμού της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας αυξάνει τα ρίσκα για την αποδοτικότητα των πολιτικών που εφαρμόζονται, όχι μόνο από την πολιτική εμπλοκή αλλά και από τις μεγαλύτερες πιέσεις στην κεντρική τράπεζα να αποδείξει την ανεξαρτησία της», αναφέρει η Fitch.
«Τα σχόλια του προέδρου αυξάνουν επίσης την πιθανότητα η συνολική οικονομική πολιτική, και όχι μόνο η νομισματική πολιτική, να καταστεί λιγότερο προβλέψιμη μετά τις εκλογές», τονίζει η Fitch.
Η μεγαλύτερη διάβρωση της ανεξαρτησίας της νομισματικής πολιτικής θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στο κυρίαρχο πιστωτικό προφίλ της Τουρκίας, ιδιαίτερα εάν συμβάλει σε σοβαρές εξωτερικές χρηματοπιστωτικές πιέσεις και σε μια επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος ή εάν υπονομεύσει την ευρύτερη αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής και το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης