Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bundesbank: Η γερμανική οικονομία παραμένει ισχυρή, αλλά το momentum έχει αποδυναμωθεί

Bundesbank: Η γερμανική οικονομία παραμένει ισχυρή, αλλά το momentum έχει αποδυναμωθεί
Η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας παραμένει ισχυρή, αλλά το momentum έχει πιθανώς αποδυναμωθεί, αναφέρεται στη μηνιαία έκθεση της Bundesbank
Η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας παραμένει ισχυρή, αλλά το momentum έχει πιθανώς αποδυναμωθεί και ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου παραμένει, αναφέρεται στη μηνιαία οικονομική έκθεση της Bundesbank, που δημοσιεύθηκε σήμερα (22/5/2018).
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, μεγάλο μέρος της επιβράδυνσης, που κατέγραψε η ανάπτυξη στο α’ τρίμηνο, οφείλεται σε έκτακτους παράγοντες, επομένως μια ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι πιθανή, ακόμη και αν το συνολικό momentum ανάπτυξης έχει κάπως μετριαστεί.
«Αναμέναμε ότι η άνθηση στη Γερμανία θα συνεχιστεί», αναφέρει η Bundesbank. «Εντούτοις, η υποκείμενη οικονομική δυναμική μπορεί να έχει αποδυναμωθεί νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, σε έναν ρυθμό επέκτασης μόνο οριακά πάνω από τη δυνητική ανάπτυξη», συνεχίζει η έκθεση της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας.
«Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η ήδη υψηλή εκμετάλλευση της παραγωγικής ικανότητας θα αυξηθεί με πιο αργό ρυθμό στο μέλλον», αναφέρει η Bundesbank.
Σημειώνεται ότι η γερμανική ανάπτυξη μειώθηκε κατά το ήμισυ, στο 0,3% στο πρώτο τρίμηνο, που ήταν ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης σε έξι τρίμηνα, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι η κινητήρια δύναμη της Ευρώπης χάνει momentum και υποδηλώνοντας ότι η 5ετής επέκταση της Ευρωζώνης μπορεί να έχει κορυφωθεί.
Όπως σχολιάζει το «Reuters», η επιβράδυνση αυτή έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία συζητά αν θα τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), εν μέσω της ικανοποίησης ότι η ανάπτυξη είναι αρκετά ισχυρή τώρα για να δημιουργήσει τον αναγκαίο πληθωρισμό.
Πάντως, η Bundesbank προσπάθησε να κατευνάσει ορισμένες από αυτές τις ανησυχίες, υποστηρίζοντας ότι η επιβράδυνση πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο του εξαιρετικά ισχυρού momentum που καταγράφεται από τα μέσα του 2016.
«Το καταναλωτικό κλίμα παραμένει υψηλό και η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει ισχυρή κατά τα επόμενα τρίμηνα», τονίζει η κεντρική τράπεζα.
Ωστόσο, η Bundesbank προειδοποιεί ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη, ιδίως σε σχέση με την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ και τη συνεχιζόμενη διαμάχη με την Κίνα, η οποία κινδυνεύει να εξελιχθεί σε έναν ευρύτερο εμπορικό πόλεμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης