Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βενεζουέλα: Προεδρικές εκλογές στις 20/5 - Φαβορί ο Maduro, μποϊκοτάζ από την αντιπολίτευση

Βενεζουέλα: Προεδρικές εκλογές στις 20/5 - Φαβορί ο Maduro,  μποϊκοτάζ από την αντιπολίτευση
Βενεζουέλα: Προεδρικές εκλογές στις 20/5 - Φαβορί ο Maduro,  μποϊκοτάζ από την αντιπολίτευση
Από τον πρώτο γύρο αναμένονται να κριθούν οι προεδρικές εκλογές της Κυριακής (20/5) στη Βενεζουέλα, σε μια διαδικασία την οποία μποϊκατάρει η αντιπολίτευση και δεν αναγνωρίζεται από μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας.
Στις κάλπες αναμένονται περισσότερα από 20 εκατομμύρια ψηφοφόροι.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicola Maduro είναι το μεγάλο φαβορί των εκλογών, αν και σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις το 75% των Βενεζουελάνων αποδοκιμάζουν την πολιτική του, με την καθημερινότητά τους να σημαδεύεται από ελλείψεις τροφίμων, νερού και φαρμάκων, διακοπές στην ηλεκτροδότηση και αυξημένη ανασφάλεια αλλά και κόστος διαβίωσης.
Ο κατώτατος μισθός φθάνει μόνο για την αγορά μισού κιλού κρέατος.
Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Βενεζουέλας έχουν εξάλλου φύγει από τη χώρα.
Πανεπιστημιακές έρευνες εκτιμούν σε 3 με 4 εκατομμύρια όλους όσοι έχουν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα μετά την εκλογή του O. Chavez στην προεδρία το 1999.
Με τη Συντακτική Συνέλευση και τον στρατό να είναι με το μέρος του και την αντιπολίτευση διχασμένη, ο Maduro εμφανίζεται φαβορί να κερδίσει την επανεκλογή του και μια νέα θητεία που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2019 .
Αντίπαλοί του ο πρώην τσαβιστής ο 56χρονος Enri Falkon που υπέβαλε υποψηφιότητα παρά το μποϊκοτάζ που έχει κηρύξει ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης Τράπεζα Δημοκρατικής Ένωσης (MUD), και ο 48χρονος ευαγγελιστής πάστορας X. Bertussi.
Και οι δύο διεκδικούν την ψήφο των Βενεζουελάνων που έχουν απογοητευτεί από τον 55χρονο Maduro.
Σύμφωνα με το ινστιτούτο Datanalisis, Maduro και Falkon ισοψηφούν, ενώ σύμφωνα με το Delphos ο απερχόμενος πρόεδρος συγκεντρώνει το 43% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 24% του Φαλκόν.
Το ινστιτούτο Hinterlaces εκτιμά ότι ο Maduro θα συγκεντρώσει το 52% των ψήφων, ο Falkon το 22% και ο Bertussi περίπου το 20%.
«Οι άνθρωποι έχουν πάψει να πιστεύουν στην αμφισβήτηση και στις εκλογές, εξού και η ατμόσφαιρα αυτή της απάθειας. Το τραγικό είναι ότι οι Βενεζουελάνοι αισθάνονται χαμένοι και χωρίς ελπίδα.
Βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο της κρίσης», εκτίμησε ο αναλυτής M. Rafalli.
Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή K. Salamanka, ο πρόεδρος «θα κερδίσει κι αν χάσει, δεν θα το επιτρέψει».
Εκτός από την αντιπολίτευση, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η ομάδα της Λίμα -ένας συνασπισμός 14 χωρών της Αμερικής και της Καραϊβικής, καταγγέλλουν την κυβέρνηση Maduro και απορρίπτουν τις εκλογές, οι οποίες θεωρούν ότι δεν είναι δημοκρατικές, δίκαιες ή διαφανείς.
Επίσης κατηγορούν τον Maduro ότι υπονομεύει τη δημοκρατία.
«Με αφήνει αδιάφορο το ότι με αντιμετωπίζουν σαν "δικτάτορα".
Δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό. Δεν έχει σημασία ότι δεν αναγνωρίζουν (τις εκλογές): ο πρόεδρος της Βενεζουέλας εκλέγεται από τον λαό, όχι από τον Ντόναλντ Τραμπ», τονίζει ο Maduro στη διάρκεια των προεκλογικών του συγκεντρώσεων, υπό τους ήχους της ρεγκετόν και συνοδεία της συζύγου του.
Μάλιστα κατά την τελευταία εκδήλωση πριν τις εκλογές, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη, ο Maduro είχε μαζί του έναν άλλο ένθερμο υποστηρικτή του, τον D. Maradona, ο οποίος έχει αυτοχαρακτηριστεί «στρατιώτης» του Βενεζουελάνου προέδρου.
Φορώντας βερμούδα και κρατώντας τη σημαία της Βενεζουέλας, ο Αργεντίνος θρύλος του ποδοσφαίρου ανέβηκε στο βήμα χθες μαζί με τον Maduro ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στη λεωφόρο Μπολίβαρ στο κέντρο του Καράκας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης