Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φόβοι για μια νέα κρίση λόγω Ιταλίας αναδύονται στην Ευρώπη - Ανησυχίες για τις πολιτικές Πέντε Αστέρων - Λέγκας

Φόβοι για μια νέα κρίση λόγω Ιταλίας αναδύονται στην Ευρώπη - Ανησυχίες για τις πολιτικές Πέντε Αστέρων - Λέγκας
Φόβους ότι ο αναδυόμενος κυβερνητικός συνασπισμός της Ιταλίας είναι πιθανόν να θέσει σε αναμονή την ολοκλήρωση της ενοποίησης της Ευρωζώνης, εκφράζουν πολιτικοί και οικονομολόγοι
Φόβους ότι ο αναδυόμενος κυβερνητικός συνασπισμός της Ιταλίας είναι πιθανόν να θέσει σε αναμονή την ολοκλήρωση της βαθύτερης ενοποίησης της Ευρωζώνης, δημιουργώντας, παράλληλα, το κατάλληλο έδαφος για μια νέα κρίση στο μπλοκ, εκφράζουν Ευρωπαίοι πολιτικοί και οικονομολόγοι.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Reuters», το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) και η Λέγκα του Βορρά (LN) βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία που θα φέρει μαζί δύο κόμματα που θέλουν να θέσουν υπό αμφισβήτηση τα όρια της ΕΕ ως προς τον δημόσιο δανεισμό και τις δαπάνες.
Οι κανόνες της ΕΕ περιορίζουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα στο 3% του ΑΕΠ και το χρέος στο 60% και υποχρεώνουν τις κυβερνήσεις να υιοθετούν ισορροπημένους προϋπολογισμούς.
Με χρέος περίπου στο 132% του ΑΕΠ και βραδεία οικονομική ανάπτυξη, η Ιταλία ανησυχεί από καιρό τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής της Ευρωζώνης.
«Με μια κυβέρνηση M5S/LN, τα βασικά προβλήματα της ιταλικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής ανάπτυξης, των άκαμπτων αγορών εργασίας, του αναποτελεσματικού τραπεζικού συστήματος και της δημόσιας διοίκησης δεν θα αντιμετωπιστούν, σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα θα επιδεινωθούν», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Nordea, Jan von Gerich, σε υπόμνημα προς τους πελάτες.
«Εν ολίγοις, η εμπιστοσύνη προς την Ιταλία είναι βέβαιο ότι θα δοκιμαστεί σημαντικά κάτω από μια κυβέρνηση M5S/LN, ακόμη και αν τα δύο μέρη δεν θα μπορέσουν να εφαρμόσουν πλήρως το πρόγραμμά τους», συνέχισε ο ίδιος.
Προκειμένου να μειωθεί το χρέος, η Λέγκα ζητά να μην υπολογίζονται σε αυτό τα 250 δισ. ευρώ που διακρατά σε ιταλικά ομόλογα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Όμως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απορρίπτουν αυτή την ιδέα, δεδομένου ότι πρόκειται για χρέος που έχει εκδώσει και χρωστά η Ιταλία και ότι δεν έχει σημασία ποιος το διακρατά.
«Είναι ανοησίες.
Δεν έχει σημασία για την Eurostat ποιος κατέχει το χρέος», ανέφερε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Πιθανή νέα αύξηση του δανεισμού

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η νέα ιταλική κυβέρνηση ενδέχεται να αυξήσει περαιτέρω το χρέος, καθώς ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio, δήλωσε ότι «η συνταγή για τη μείωση του δημόσιου χρέους είναι με επενδύσεις και επεκτατικές πολιτικές».
Η πολιτική - ναυαρχίδα των Πέντε Αστέρων για ένα καθολικό εισόδημα για τους φτωχούς αναμένεται να κοστίσει περίπου 17 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ ο σταθερός φορολογικός συντελεστής 15% για εταιρείες και ιδιώτες που προτείνει η Λέγκα θα μπορούσε να μειώσει τα φορολογικά έσοδα κατά 80 δισ. ευρώ ετησίως.
Ένα σχέδιο για την κατάργηση της μη δημοφιλούς συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης θα κοστίσει 15 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 12,5 δισ. δολ. θα χρειαστούν για να αντισταθμίσουν μια αυτόματη αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων από το επόμενο έτος.
«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η νέα ιταλική κυβέρνηση να μπορέσει, μέσω των ανεύθυνων οικονομικών πολιτικών της, να στρώσει το έδαφος για την επόμενη κρίση της Ευρωζώνης», δήλωσε ένας δεύτερος ανώτερος αξιωματούχος που επικαλείται το «Reuters».
«Όλοι ανησυχούν για το γεγονός ότι η Ιταλία γίνεται απείθαρχη και ότι οι λαϊκιστές θα οδηγήσουν τη χώρα σε μια άλλη βαθιά κρίση», ανέφερε ένας άλλος αξιωματούχος.
Άλλοι αξιωματούχοι εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι, λέγοντας ότι μόλις βρεθούν στην εξουσία, τα δύο κόμματα θα πρέπει σύντομα να μειώσουν τις ριζοσπαστικές τους υποσχέσεις και να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα.
«Έχουν ήδη γίνει πιο μετριοπαθείς και αυτό πιθανότατα θα συνεχιστεί.
Και αν δεν το κάνουν, θα πειθαρχούν με άλλα μέσα, όπως οι χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε ένας τέταρτος ανώτερος αξιωματούχος.
Ο Nicola Nobile, οικονομολόγος της Oxford Economics, δήλωσε ότι οι πολιτικές του συνασπισμού θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια βραχυπρόθεσμη άνοδο της ανάπτυξης στο 3% το 2019 και στο 2% το 2020, έναντι του βασικού σεναρίου για ανάπτυξη της τάξεως του 1% για τα δύο έτη.
Αλλά θα σήμαινε επίσης ότι το κόστος δανεισμού της Ιταλίας θα μπορούσε να αυξηθεί, εν μέσω των ανησυχιών για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.

Σε αναμονή η ενοποίηση της Ευρωζώνης

Την ίδια ώρα, η Ιταλία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ενοποίηση της Ευρωζώνης.
Μέχρι στιγμής, τα φιλόδοξα σχέδια του γάλλου προέδρου Emmanuel Macron έχουν τύχει μιας «κρύας» υποδοχής από το Βερολίνο.
Με μια ευρώ-σκεπτικιστή κυβέρνηση στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τα σχέδια αυτά θα μπορούσαν να «παγώσουν» εξ ολοκλήρου, προειδοποιούν αξιωματούχοι και οικονομολόγοι.
«Τα σχέδια μεταρρυθμίσεων του Macron είναι πιθανό να αποτύχουν μια για πάντα», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Joerg Kraemer.

Πιθανά διλήμματα για την ΕΚΤ

Εν τω μεταξύ, οι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ιταλίας έχει επιδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE) της ΕΚΤ.
Αυτό σημαίνει ότι μόλις το QE τελειώσει, το υψηλό έλλειμμα της Ιταλίας και η χαμηλή ανάπτυξη θα σήμαιναν ότι το ασφάλιστρο που ζητούν οι αγορές για να δανείσουν στην Ιταλία θα αυξανόταν απότομα.
Δεδομένου ότι όλοι συμφωνούν ότι η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να διασωθεί από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ θα μπορούσε βρεθεί αντιμέτωπη με δίλημμα - να αρχίσει να συσφίγγει την πολιτική της και να διακινδυνεύσει μια κατάρρευση της Ιταλίας και μια νέα κρίση στην Ευρωζώνη ή να διατηρήσει χαλαρή την πολιτική της και να βοηθήσει τη Ρώμη να χρηματοδοτήσει το χρέος της.
«Μια κρίση δεν είναι πιθανή στους επόμενους 12-18 μήνες, αλλά όταν η ΕΚΤ αρχίσει τη σύσφιξη, θα ανησυχούσα», δήλωσε ο δεύτερος αξιωματούχος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης