Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Οι αμερικανικές κυρώσεις επιδιώκουν την κατάργηση της πυρηνικής συμφωνίας

Ιράν: Οι αμερικανικές κυρώσεις επιδιώκουν την κατάργηση της πυρηνικής συμφωνίας
Την προηγούμενη εβδομάδα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποχώρηση της από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν
Την άποψη ότι οι νέες αμερικανικές κυρώσεις εντάσσονται σε μια προσπάθεια των ΗΠΑ να εκτροχιαστούν οι προσπάθειες των εμπλεκομένων χωρών για τη διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε την Τρίτη (15/5/2018) -μια εβδομάδα μετά την αποχώρηση από την πυρηνική συμφωνία- κυρώσεις στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, σε τρία ακόμα άτομα και σε μία τράπεζα που εδρεύει στο Ιράκ.
Το Ιράν χαρακτήρισε τις κυρώσεις ως παράνομες και προειδοποίησε ότι εάν οι συνομιλίες για τη διάσωση της συμφωνίας αποτύχουν, θα προχωρήσει το πυρηνικό πρόγραμμα με γρηγορότερες ρυθμούς από πριν.
«Με τέτοια καταστροφικά μέτρα, η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να επηρεάσει τη βούληση και την απόφαση των υπολοίπων εμπλεκομένων χωρών στην πυρηνική συμφωνία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Bahram Qasemi.
Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Τρίτη (15/5/2018) για να δουν πώς μπορούν να σώσουν την πυρηνική συμφωνία χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ αλλά το θέμα που προκαλεί έντονη ανησυχία είναι το πως οι εταιρείες τους μπορούν να συνεχίσουν τις συναλλαγές με το Ιράν μόλις η Ουάσιγκτον επαναφέρει τις κυρώσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Mohammad Javad Zarif, δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν μια καλή αρχή, αλλά δήλωσε ότι περιμένει να δει εάν οι υποσχέσεις θα υλοποιηθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης