Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Κατά 0,6% συρρικνώθηκε η οικονομία της χώρας για το α΄ τρίμηνο 2018 - Κατώτερα των προσδοκιών τα στοιχεία

Ιαπωνία: Κατά 0,6% συρρικνώθηκε η οικονομία της χώρας για το α΄ τρίμηνο 2018 - Κατώτερα των προσδοκιών τα στοιχεία
Η συρρίκνωση της ιαπωνικής οικονομία ήταν η πρώτη που σημειώθηκε από το α΄ τρίμηνο του 2015
Την πρώτη της συρρίκνωση μετά από τρία χρόνια σημείωσε η οικονομία της Ιαπωνίας για το πρώτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (16/5) στοιχεία της κυβέρνηση, με τα επίπεδα ιδιωτικής κατανάλωσης και επιχειρηματικών επενδύσεων να εμφανίζονται ιδιαίτερα υποτονικά.
Ειδικότερα, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως συρρικνώθηκε κατά 0,6% σε ετήσια βάση, έναντι ανάπτυξης 0,6% που είχε σημειωθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2017.
Μάλιστα, η συρρίκνωση της ιαπωνικής οικονομία ήταν η πρώτη που σημειώθηκε από το πρώτο τρίμηνο του 2015, ενώ τα στοιχεία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν συρρίκνωση κατά μόλια 0,1%.
Παράλληλα, σε τριμηνιαία βάση, η οικονομία υποχώρησε κατά 0,2% την ίδια στιγμή που οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι δε θα σημειωθεί κάποια μεταβολή.
Η ιδιωτική κατανάλωση, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 60% του ΑΕΠ, παρέμεινε σταθερή κατά το τελευταίο τρίμηνο, καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες περιόρισε την κινητικότητα των πολιτών, ενώ οι υψηλότερες τιμές στα νωπά τρόφιμα και την ενέργεια επηρέασαν αρνητικά τις δαπάνες των καταναλωτών.
Επιπλέον, οι εξαγωγές της χώρας ενίσχυσαν μόλις κατά 0,1% την οικονομία της χώρας, καθώς η ζήτηση για ηλεκτρονικά εξαρτήματα κατέγραψε επιβράδυνση.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης, η οικονομία της Ιαπωνίας θα επιστρέψει στην ανάπτυξη στο εγγύς μέλλον, καθώς οι μισθοί βελτιώνονται, και η παγκόσμια οικονομία διατηρεί τη δυναμική της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης