Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΠΕΚ: Πιθανή η απότομη πτώση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου λόγω των εντάσεων ΗΠΑ-Ιράν

ΟΠΕΚ: Πιθανή η απότομη πτώση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου λόγω των εντάσεων ΗΠΑ-Ιράν
Ο ΟΠΕΚ αναμένεται να συζητήσει το ενδεχόμενη έλλειψης στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά κατά το επόμενο διάστημα
Το ενδεχόμενη μίας σημαντικής πτώσης στα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου αναμένεται να συζητήσει ο ΟΠΕΚ κατά την επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιήσει, όπως ανέφερε σήμερα (10/5) ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Jabar al-Luaibi, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο ιρακινός υπουργός Πετρελαίου, οι χώρες-μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών αναμένεται να συζητήσουν την πιθανή δημιουργία έλλειψης στον παγκόσμιο εφοδιασμό αργού πετρελαίου λόγω των νέων κυρώσεων που επιθυμεί να επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση στην Τεχεράνη.
«Στο τέλος του μήνα θα υπάρξει συνάντηση στον ΟΠΕΚ και αυτά τα θέματα θα βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του υπουργού Πετρελαίου του Ιράκ.
Παράλληλα, ο ίδιος ευελπιστεί ότι «η περιοχή θα παραμείνει σταθερή και προσωπικά πιστεύω ότι το θέμα αυτό δε θα επηρεάσει τις προμήθειες πετρελαίου από την περιοχή του Κόλπου».
Η απόφαση Trump να αποχωρήσει από τη συμφωνία του Ιράν με τη Δύση έχει προκαλέσει σημαντική άνοδο στην τιμή του πετρελαίου, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι ενδεχόμενες νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης θα μπορούσαν να μειώσουν τις εξαγωγές της χώρας κατά 200 χιλ. με 500 χιλ. βαρέλια ημερησίως.
Μάλιστα, στις ανησυχίες της αγοράς ήρθαν να προστεθούν και οι επιθέσεις που πραγματοποίησαν Ιράν και Ισραήλ σε βάσεις στη Συρία, οι οποίες, εάν εξελιχθούν σε πλήρη σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών, θα μπορούσανα επηρεάσουν την παροχή πετρελαίου από την περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Σημειώνεται ότι περί τις 2:40 μ.μ. το Brent ενισχύεται κατά +0,57% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 77,65 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,55% στα 71,53 δολ. ανά βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης