Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταρρέει και ο στρατός της Βενεζουέλας - Χιλιάδες αυτομολούν, ο Maduro φυλακίζει όσους ζητούν να συνταξιοδοτηθούν

Καταρρέει και ο στρατός της Βενεζουέλας - Χιλιάδες αυτομολούν, ο Maduro φυλακίζει όσους ζητούν να συνταξιοδοτηθούν
Καταρρέει και ο στρατός της Βενεζουέλας – Χιλιάδες αυτομολούν, ο Maduro φυλακίζει όσους ζητούν να συνταξιοδοτηθούν
Κοντά σε σημείο κατάρρευσης πλησιάζει και ο στρατός της Βενεζουέλας, καθώς οι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αλλά και απλοί στρατιώτες εγκαταλείπουν τη χώρα με προορισμό την Κολομβία και τη Βραζιλία, αναγκάζοντας την κυβέρνηση του Προέδρου Maduro να καλέσει συνταξιούχους και πολιτοφυλακές για να καλύψει τα κενά που δημιουργούνται αναφέρει το Bloomberg.
Η οικονομική κρίση της Βενεζουέλας επιδεινώνεται, και τα υψηλά ποσοστά εγκατάλειψης των στρατιωτικών βάσεων στο Καράκας αλλά και στην ύπαιθρο, δημιουργούν ί σημαντικές προκλήσεις ασφάλειας για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις 20 Μαΐου.
Σύμφωνα με το νόμο, ο στρατός επιβλέπει όλα τα εκλογικά κέντρα της χώρα, το εκλογικό υλικό και τις μηχανές ψηφοφορίας.
Ο San Miguel, διευθυντής του Ciudadano, μια στρατιωτικής ομάδα φύλαξης στο Καράκας, είπε ότι οι στρατιώτες φεύγουν για τον ίδιο λόγο που φεύγουν και οι πολίτες.
«Οι μισθοί είναι χαμηλοί, η ποιότητα των τροφίμων και των ενδυμάτων είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα».
Περισσότερα από ένα εκατομμύριο πολίτες της Βενεζουέλας έχουν φύγει από τη χώρα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
Ο υπερπληθωρισμός έχει καταστήσει άχρηστο το νόμισμα της χώρας, γεγονός που προκάλεσε μια βιβλική ανθρωπιστική κρίση.
Καθώς η Βενεζουέλα κατέρρεε, ο Maduro εδραίωσε την εξουσία του δημιουργώντας μια πανίσχυρη συνέλευση για να παρακάμψει τον εθνικό κοινοβούλιο.
Το καθεστώς Maduro φυλάκισε και απαγόρευσε σε αντιπάλους του να πάρουν μέρος στις εκλογές, ενώ παράλληλα ξεκίνησε κύμα συλλήψεων πριν από τις 20 Μαΐου.
Οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ αρνούνται να αναγνωρίσουν τη νομιμοποίηση των εκλογών και ο βασικός συνασπισμός της αντιπολίτευσης έχει υποσχεθεί μποϊκοτάζ ενάντια σε αυτό που λέει ότι θα είναι ένας διορθωμένος διαγωνισμός.
Οι εκλογές στη Βενεζουέλα εποπτεύονται από τον στρατό της, την ισχυρότερη δύναμη στη χώρα και την αλληλοεπικάλυψη με το καθεστώς του Maduro.
Η βιασύνη για τη συμπλήρωση μονάδων απαιτείται από το λεγόμενο Plan Republica, την ανάπτυξη ασφαλείας του Υπουργείου Άμυνας που ξεκινά την παραμονή της εκλογικής ημέρας και διαρκεί μέχρι και την επόμενη μέρα.
Σύμφωνα με το νόμο, οι ένοπλες δυνάμεις είναι εγγυητές της ειρήνης και της ασφάλειας, φυλάσσοντας τα ψηφοδέλτια και τις μηχανές ψηφοφορίας στα 14.000 εκλογικά κέντρα.
Τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει το όριο των φυλακίσεων για το στρατιωτικό προσωπικό που ζήτησε να συνταξιοδοτηθεί.
Ο πρόεδρος Maduro έχει απειλήσει να ξεκινήσει ένοπλη επανάσταση αν η αντιπολίτευση έρθει στην εξουσία και θέλει να παραδώσει τα «πλούτη» της χώρας σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης