Τελευταία Νέα
Διεθνή

World Bank: Σημαντική ευκαιρία για τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα τα στρατόπεδα κράτησης προσφύγων

World Bank: Σημαντική ευκαιρία για τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα τα στρατόπεδα κράτησης προσφύγων
Οι κυβερνήσεις και οι αναπτυξιακές υπηρεσίες θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να στηρίξουν τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα σε περιοχές προσφύγων, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα
Τα  στρατόπεδα κράτησης προσφύγων αποτελούν μία σημαντική ευκαιρία για επενδύσεις  του ιδιωτικού τομέα, ιδίως όταν αυτές συνδυαστούν με την τοπική κοινότητα της υποδοχής, τον ΟΗΕ και διεθνείς οικονομικούς φορείς.
Αυτό σημειώνει σε ανάλυσή του ο  Philippe Le Houerou, διευθύνων σύμβουλος της IFC, του επενδυτικού βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Οι κυβερνήσεις και οι αναπτυξιακές υπηρεσίες θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να στηρίξουν τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα σε τέτοιες περιοχές, σύμφωνα με τον Philippe Le Houerou.
«Οι συγκρούσεις, η βία και οι διώξεις οδηγούν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους μακριά από τα σπίτια τους σε σχέση με οποιαδήποτε περίοδο από τον Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά οι κρατικές ενισχύσεις για την αντιμετώπιση της πρόκλησης είναι περιορισμένες», ανέφερε.
«Οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα θα μπορούσαν να κάνουν σημαντική διαφορά - δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για πρόσφυγες.
Όμως, οι επενδυτές συχνά στερούνται τις κρίσιμες πληροφορίες που χρειάζονται για να εισέλθουν σε αυτές τις αγορές»μ σημειώνει ο Le Houerou
Η Διεθνής Οργάνωση για τους πρόσφυγες και η UNHCR κατέληξαν στο συμπέρασμά τους μετά τη μελέτη της Kakuma, μιας πόλης 60.000 κατοίκων στη βορειοδυτική Κένυα που φιλοξενεί 180.000 πρόσφυγες.
Η συνολική ετήσια κατανάλωση των νοικοκυριών σε ό, τι ισοδυναμεί με τη δέκατη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ξεπερνά τα 59,9 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς να περιλαμβάνει δωρεές σε είδος για πρόσφυγες, σύμφωνα με τη μελέτη.
Υπάρχουν περισσότερες από 2.000 άτυπες επιχειρήσεις στο στρατόπεδο και 73% των προσφύγων έχουν τακτικό εισόδημα.
Το διαθέσιμο εισόδημα είναι επίσης πιθανό να αυξηθεί στην Kakuma και αλλού, καθώς ο ΟΗΕ και άλλοι οργανισμοί προχωρούν προς την κατεύθυνση περισσότερης βοήθειας σε μετρητά και όχι σε φυλλάδια σε είδος.
Ο Raouf Mazou, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κένυα, δήλωσε ότι η προσέγγιση των οργανώσεων βοήθειας στους πρόσφυγες πρέπει να αλλάξει
«Έχουμε δει πόσο μερικές φορές η παρέμβασή μας αποκαλύπτει πράγματα για τους πρόσφυγες και πώς η παρέμβασή μας απομακρύνει την ικανότητα των προσφύγων να παράγουν επειδή τους παρέχεται ανθρωπιστική βοήθεια για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε.
«Οι πρόσφυγες πρέπει να είναι μέρος της οικονομίας, οι πρόσφυγες πρέπει να ζουν κανονικά.
Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα», αναφέρει.
Σημαντικές προκλήσεις εμποδίζουν τους πρόσφυγες σε πολλές χώρες να βελτιστοποιήσουν την οικονομική τους δυνατότητα γεγονός που, με τη σειρά του, αποτρέπει πολλές εταιρείες από το ενδεχόμενο να επενδύσουν σε στρατόπεδα προσφύγων, ανέφερε η έκθεση.
Αυτά περιλαμβάνουν περιορισμούς στην ιδιοκτησία των προσφύγων, το δικαίωμά τους στην εργασία και την πρόσβαση σε κεφάλαια.
Ο Michel Botzung, διευθυντής της IFC στην Αφρική αναγνώρισε ότι η προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών σε στρατόπεδα προσφύγων αποτελεί «μια πρόκληση επειδή δεν συμβαίνει ως συνήθως».
«Υπάρχει ένα πρόσθετο στοιχείο κινδύνου που θα σχετίζεται με την πραγματοποίηση επενδύσεων», είπε.
«Αλλά είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε εταιρείες να κινηθούν εκεί αν είναι πεπεισμένοι για τα πλεονεκτήματα», σημείωσε.
Είπε ότι αρκετοί πελάτες της IFC στην Ιορδανία, όπου φιλοξενούνται εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, ζήτησαν από τον οργανισμό βοήθεια για να επενδύσει σε κοινότητες για εκτοπισμένους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης