Τελευταία Νέα
Διεθνή

BP: Οι τρέχουσες τιμές στο πετρέλαιο θα υποχωρήσουν σύντομα - Καθοριστικές οι γεωπολιτικές εξελίξεις

BP: Οι τρέχουσες τιμές στο πετρέλαιο θα υποχωρήσουν σύντομα - Καθοριστικές οι γεωπολιτικές εξελίξεις
Ο οικονομικός διευθυντής της BP, Brian Gilvary, τόνισε ότι τα τρέχοντα επίπεδα των τιμών είναι μη βιώσιμα
Σε μη βιώσιμα επίπεδα φαίνεται ότι έχουν σκαρφαλώσει οι τιμές του πετρελαίου, όπως ανέφερε σήμερα (1/5) ο οικονομικός διευθυντής της BP, Brian Gilvary, τονίζοντας ότι σύντονα οι τιμές θα αρχίσουν να υποχωρούν από τα πολυετή υψηλά επίπεδα.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Gilvary στο δίκτυο CNBC, «μερικές φορές οι άνθρωποι ξεχνούν ότι στην πραγματικότητα δεν ήταν μακριά ο καιρός στον οποίο οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονταν κάτω από τα 28 δολ. ανά βαρέλι», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «νομίζω πως οι τιμές του πετρελαίου σήμερα φαίνονται λίγο αφρώδεις».
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η πρόσφατη άνοδος του μαύρου χρυσού οφείλεται ως επί το πλείστον στην αυξημένη ζήτηση και στην ισχυρή συνεργασία των χωρών που συμμετέχουν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ.
Σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών, εν μέσω μίας ευρείας ανάκαμψης η οποία έχει ενισχύσει σημαντικά τα τριμηνιαία αποτελέσματα των μεγαλύτερων ενεργειακών εταιρειών παγκοσμίως.
Οι περικοπές στην παραγωγή έχουν στεφθεί με επιτυχία, με ορισμένες χώρες να τονίζουν ότι ο στόχος της επιστροφής των αποθεμάτων στον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών στέφθηκε με επιτυχία.
Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η ενεργειακή αγορά παραμένει ιδιαίτερα επιρρεπής στις γεωπολιτικές εξελίξεις, και ιδιαίτερα απέναντι στην πορεία που θα έχει η πυρηνική συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της Δύσης.
«Η γεωπολιτική διαδραματίζει αυτή τη στιγμή καθοριστικό ρόλο στις τιμές του πετρελαίου και γι' αυτό πιστεύω ότι θα μπορούσε να δούμε μία διόρθωση στις τιμές αρκετά εύκολα», καταλήγει ο οικονομικός διευθυντής της BP.
Σημειώνεται ότι ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, έχει δώσει διορία μέχρι τις 12 Μαΐου σε Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία ώστε να διορθώσουν όσες παραλείψεις εκτιμά ότι έχει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, διαφορετικά θα αποχωρήσει από αυτήν και θα επιβάλλει νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης