Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Παράθυρο» Zaev για αλλαγές στο Σύνταγμα της FYROM – Ανοιχτό να υπάρξουν πρόσθετες εγγυήσεις ως ασφάλεια για τους Έλληνες

tags :
«Παράθυρο» Zaev για αλλαγές στο Σύνταγμα της FYROM – Ανοιχτό να υπάρξουν πρόσθετες εγγυήσεις ως ασφάλεια για τους Έλληνες
Η ΠΓΔΜ θα πρέπει σίγουρα να ανοίξει το θέμα του Συντάγματος της πριν την ένταξη της στην ΕΕ υποστήριξε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ
Παράθυρο για αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ «άνοιξε» ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev, ο οποίος άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο να ικανοποιηθεί το αίτημα της ελληνικής πλευράς για απαλοιφή των αλυτρωτικών διαθέσεων στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την εύρεση λύσης για το θέμα της ονομασίας.
«Η ΠΓΔΜ θα πρέπει σίγουρα να ανοίξει το θέμα του Συντάγματός της, πριν από την ένταξή της στην ΕΕ, όπως όλα τα άλλα κράτη - μέλη, μεταφέροντας ένα τμήμα της κυριαρχίας της στην Ένωση.
Αν απαιτούνται πρόσθετες εγγυήσεις, ως ασφάλεια για τους Έλληνες πολίτες, τότε αυτό θα μπορούσε να συζητηθεί ως επιλογή.
Αναζητούμε όλες τις πιθανές δημιουργικές επιλογές για μια λύση, γνωρίζοντας ότι μια τέτοια λύση είναι εφικτή, αν οι θεσμοί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΠΓΔΜ ψηφίσουν υπέρ της» υποστήριξε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ ο Zaev.
Όπως είπε, οι θεσμοί θα πρέπει να εγκρίνουν τη λύση και όχι ο ίδιος ή ο Αλέξης Τσίπρας, ή οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, N. Dimitrov και Νίκος Κοτζιάς.
«Έχω αναφέρει πιθανότατα όλες τις επιλογές για μια λύση, λαμβάνοντας υπόψη την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
Σημειώνεται πως πριν από δύο ημέρες ο Zaev μιλώντας στο Radio Free Europe/Radio Liberty είχε αναφέρει ότι «οποιαδήποτε συνταγματική αλλαγή θα πρέπει να αποφασιστεί με δημοψήφισμα».
«Ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα μπορούσε να διενεργηθεί στην ΠΓΔΜ ταυτόχρονα με αυτό για την ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε» είχε αναφέρει ο Zaev δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την πρόθεση του να ικανοποιήσει το ελληνικό αίτημα για την απάλειψη όλων των αλυτρωτικών διαθέσεων που προβλέπονται στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ.
«Η Ελλάδα ζητά αλλαγή στο Σύνταγμα της χώρας μας αναφορικά με την αλλαγή του ονόματος.
Το πιθανότερο είναι πως η τελική απόφαση για την αλλαγή του ονόματος θα συνδεθεί με την ψήφο των πολιτών της "Μακεδονίας" για την παράδοση μέρους της κυριαρχίας της στην Ε.Ε., για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. - κάτι που επιθυμούμε.
Αλλά είναι ένα πολιτικό ζήτημα, γιατί και οι δύο πλευρές πρέπει να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση» τόνισε ο Zaev.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης