Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wall Street Journal: Μαζική εσωτερική μετανάστευση στις ΗΠΑ λόγω υψηλής φορολογίας - Αδειάζουν Καλιφόρνια και Νέα Υόρκη

Wall Street Journal: Μαζική εσωτερική μετανάστευση στις ΗΠΑ λόγω υψηλής φορολογίας - Αδειάζουν Καλιφόρνια και Νέα Υόρκη
Πάνω από 3,5 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν εγκαταλείψει ήδη τις Πολιτείες με ιδιαίτερα υψηλή φορολογία για αυτές με λιγότερους φόρους
Ένα τεράστιο κύμα εσωτερικής μετανάστευσης παρατηρείται την τελευταία δεκαετία στις ΗΠΑ καθώς πάνω από 3,5 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν εγκαταλείψει ήδη τις Πολιτείες με ιδιαίτερα υψηλή φορολογία για αυτές με λιγότερους φόρους.
Οι αμερικάνοι εγκαταλείπουν μαζικά την Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη μεταναστεύοντας σε πολιτείες όπως η Αριζόνα, η Φλόριντα και το Τέξας.
Οι οικονομολόγοι Arthur Laffer και Stephen Moore προβλέπουν μάλιστα ότι τα επόμενα 3 χρόνια άλλοι 800 χιλιάδες αμερικανοί από τις δύο αυτές Πολιτείες θα πάρουν το δρόμο της μετανάστευσης.
Η Wall Street Journal σε άρθρο των Laffer και Moore με τίτλο «So Long, California. Sayonara, New York» κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των φόρων μέσω ενός νέου φορολογικού νομοσχεδίου που προωθείται και θα μπορούσε να δημιουργήσει ακόμη μαζικότερη φορολογική μετανάστευση.
Οι δύο οικονομολόγοι υποστήριξαν ότι η μείωση της κρατικής και τοπικής φορολογίας (SALT) στα 10.000 δολάρια θα επιταχύνει την μετανάστευση των εργαζομένων με υψηλό εισόδημα από τη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια σε περιοχές όπως η Αριζόνα, η Νεβάδα, το Τενεσί, το Τέξας και η Γιούτα.
Αναφέρουν ακόμη πως ένας εργαζόμενος με υψηλό εισόδημα στη Silicon Valley ή στο Χόλυγουντ θα δει τον πραγματικό συντελεστή φόρου εισοδήματος στην Καλιφόρνια από 8,5% στο 13%.
Παρόμοια στοιχεία θα εμφανιστούν στο Μανχάταν, όταν ένα στέλεχος με εισόδημα 10 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο ή και περισσότερο, θα μπορούσε να δει μια πιθανή φορολογική αύξηση κατά 50%.
Ο Laffer και ο Moore εκτιμούν ότι αυτές οι μαζικές μεταναστευτικές ορδές θα μπορούσαν να αλλοιώσουν ακόμη και το εκλογικό αποτέλεσμα των πολιτειών αυτών καθώς η μεγαλύτερη μετανάστευση παρατηρείται από τις λεγόμενες φιλελεύθερες πολιτείες.
Τα φιλελεύθερα κράτη όπως το Κοννέκτικατ και το Ιλλινόις θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα σε πολιτικό επίπεδο.
Αντίθετα, εννέα πολιτείες - όπως η Φλόριντα, η Νεβάδα, το Τέξας και η Ουάσιγκτον - που δεν επιβάλλουν καθόλου φόρο επί του εισοδήματος θα μπορούσαν να κατοικηθούν μαζικά.
Από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, οι Πολιτείες με χαμηλό φόρο όπως το Τέξας και η Φλόριντα έχουν αυξήσει τα έσοδά τους κατά 1,4 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από τους 850.000 νέους αμερικανούς πολίτες που εγκαταστάθηκαν εκεί.
Ενδεικτική είναι η έκκληση μέσω Twitter του δημοκρατικού κυβερνήτης του Τέξας, Greg Abbott, ο οποίο απευθυνόμενος στους κατοίκους του New Jersey την περασμένη εβδομάδα, τους είπε ότι μπορούν να μεταναστεύσουν στο Τέξας για χαμηλότερους φόρους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης