Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macron: Πιθανότατα ο Trump θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα

Macron: Πιθανότατα ο Trump θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα
Δεν υπάρχει πλανήτης Β υποστήριξε μιλώντας στο Κογκρέσο ο Macron
Την απαισιοδοξία του για τη στάση που θα τηρήσουν οι ΗΠΑ απέναντι στη συμφωνία της Δύσης με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron υποστηρίζοντας πως ο Donald Trump θα αποσύρει κατά πάσα πιθανότητα τις ΗΠΑ από την εν λόγω συμφωνία.
«Δεν έχω καμιά εσωτερική πληροφόρηση.
Μου φαίνεται ότι ο Trump δεν είναι πολύ πρόθυμος να υπερασπίσει αυτή τη συμφωνία» υποστήριξε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Macron, τονίζοντας πως ο Trump έχει αναφερθεί στην εγκατάλειψη αυτής της συμφωνίας επανειλημμένα και ότι αποτελεί μια από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.
«Η λογική ανάλυση του συνόλου των δηλώσεών του δεν με ωθεί να πιστέψω ότι θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει στη συμφωνία» ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Σημειώνεται ότι ο Trump έχει δώσει προθεσμία στους Ευρωπαίους να προχωρήσουν έως τις 12η Μαΐου σε βελτιώσεις της σημερινής συμφωνίας ειδάλλως θα αποχωρήσει από αυτήν.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας υποστήριξε ότι σκοπός του δεν ήταν να πείσει τον Trump να αθετήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, αλλά να του δείξει ότι αυτή η συμφωνία έχει νόημα.
Όπως είπε, η πρόταση που του έκανε, ήταν να παραμείνει σε ισχύ η αρχική συμφωνία και να μετατραπεί στον πρώτο από τους «τέσσερις πυλώνες» μιας μελλοντικής συμφωνίας (οι άλλοι τρεις αφορούν τι θα γίνει μόλις λήξει η ισχύς των διατάξεων της συμφωνίας, το ιρανικό πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων και το ρόλο του Ιράν στη Μέση Ανατολή) προκειμένου η διεθνής κοινότητα να μη βρεθεί στο εντελώς άγνωστο.

Δεν υπάρχει πλανήτης Β
Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ομιλία του Macron στο Κογκρέσο.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφερόμενος στο θέμα της κλιματικής αλλαγής υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πλανήτης Β.
Ο Macron υποστήριξε ότι «σκοτώνουμε» τον πλανήτη, μολύνοντας τους ωκεανούς, μην κάνοντας τίποτα για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και καταστρέφοντας τη βιοποικιλότητα και επεσήμανε ότι τα κράτη πρέπει να βρουν μια ομαλή μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Επιπλέον, υποστήριξε ότι είναι πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ, κάποια στιγμή, θα ενταχθούν στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Ο Macron, ο οποίος έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής, εξήρε την ειδική σχέση ΗΠΑ – Γαλλίας, και υποστήριξε ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ πρέπει να αντιμετωπίσουν μαζί τις διεθνείς προκλήσεις.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε ότι η Γαλλία και οι ΗΠΑ έχουν έναν άθραυστο δεσμό που βασίζεται στις δημοκρατικές αξίες και μπορούν να εργαστούν από κοινού για να οικοδομήσουν την παγκόσμια τάξη του 21ου αιώνα,  αποδοκίμασε τον εθνικισμό, ενώ υπογράμμισε ότι μπορούμε να επιλέξουμε τον απομονωτισμό αλλά το να κλείσουμε την πόρτα στον κόσμο δεν θα σταματήσει την εξέλιξη της υφηλίου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης