Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάνεται η μάχη με τους κερδοσκόπους - Συνεχίζονται αμείωτες οι πιέσεις στο δολάριο του Χονγκ Κονγκ

Χάνεται η μάχη με τους κερδοσκόπους - Συνεχίζονται αμείωτες οι πιέσεις στο δολάριο του Χονγκ Κονγκ
Χάνεται η μάχη με τους κερδοσκόπους - Συνεχίζονται αμείωτες οι πιέσεις στο δολάριο του Χονγκ Κονγκ
Παρά το γεγονός ότι υποχώρησαν οι πιέσεις στο δολάριο του Χονγκ Κονγκ, καθώς ξεπέρασε το κατώτατο όριο της διακύμανσής του.
Ωστόσο το «θαύμα», αυτό δεν κράτησε, καθώς οι εκροές συνέχισαν και το δολάριο Χονγκ Κονγκ επέστρεψε πολύ γρήγορα στο επίπεδο των 7,85/δολάριο ΗΠΑ.



Η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ αγόρασε πάνω από 28,6 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ (3,6 δισ. δολάρια), δεδομένου ότι το τοπικό νόμισμα έπεσε στο αδύναμο τέλος της επιτρεπόμενης ζώνης διαπραγμάτευσης την περασμένη εβδομάδα, και όπως δείχνει το παραπάνω διάγραμμα - δεν λειτουργεί!
Υπάρχει ίσως μια λάμψη των καλών ειδήσεων καθώς το επιτόκιο Hibor του δολαρίου του Χονγκ Κονγκ αυξήθηκε σε 1,29714%



Όμως, η έκπτωσή του στο κόστος δανεισμού του ξένου συναλλάγματος παρέμεινε πολύ πάνω από τις 100 μονάδες βάσης, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο κερδοφόρο το δολάριο του Χονγκ Κονγκ.
«Ο ρυθμός της παρέμβασης στο εξωτερικό δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός», δήλωσε ο Frances Cheung, επικεφαλής της μακροοικονομικής στρατηγικής της Ασίας στη Westpac Banking Corp. στη Σιγκαπούρη.
«Υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω παρέμβασης, και αν είναι με παρόμοιο ρυθμό, τότε το συνολικό υπόλοιπο μπορεί εύκολα να πέσει κάτω από τα 100 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε διάστημα ενός έως δύο μηνών».
Ο κύριος ένοχος πίσω από την πτώση του τοπικού νομίσματος είναι το εμπόριο carry, ένα arbitrage όπου οι επενδυτές δανείζονται χαμηλής απόδοσης νομίσματα για να αγοράσουν νομίσματα υψηλής απόδοσης.
Πρόκειται για ένα arbitrage, όπου οι έμποροι εκμεταλλεύονται τις διαφορές στις τιμές, που πωλούν ένα προϊόν χαμηλής απόδοσης (το δολάριο του Χονγκ Κονγκ) για να αγοράσουν ένα προϊόν υψηλής απόδοσης (το δολάριο ΗΠΑ). Στην περίπτωση αυτή, η διαφορά τιμής είναι μεταξύ του τοπικού κόστους δανεισμού γνωστό ως το διατραπεζικό επιτόκιο προσφοράς του Χονγκ Κονγκ (Hibor) και το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ γνωστό ως Libor.
Με απλά λόγια, οι έμποροι δανείζονται έναντι του χαμηλού Hibor, που πωλεί το δολάριο του Χονγκ Κονγκ για να αγοράσει το αμερικανικό νόμισμα για επενδύσεις σε υψηλής απόδοσης αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία.
Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι η μεγαλύτερη από το 2008.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης