Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κοντά στο προηγούμενο πλαφόν των 1,2 φράγκων/ ευρώ η ισοτιμία του ελβετικού νομίσματος

Κοντά στο προηγούμενο πλαφόν των 1,2  φράγκων/ ευρώ η ισοτιμία του ελβετικού νομίσματος
Κοντά στο προηγούμενο πλαφόν των 1,2  φράγκων/ ευρώ η ισοτιμία του ελβετικού νομίσματος
Ελβετία: Κοντά στο προηγούμενο πλαφόν των 1,20 φράγκων ανά ευρώ η ισοτιμία του ελβετικού νομίσματος

Το ελβετικό φράγκο υποχώρησε σήμερα (17/4) πολύ κοντά στο πλαφόν των 1,20 φράγκων ανά ευρώ, το οποίο υποστήριζε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) έως τις αρχές του 2015 με παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος.
Η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώθηκε σήμερα στα 1,189 φράγκα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Αν και το επίπεδο των 1,20 φράγκων ανά ευρώ είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικό, η εξασθένηση του ελβετικού νομίσματος αποτελεί ένα δυνητικό ορόσημο για τον πρόεδρο της SNB Τ. Jordan και τους συναδέλφους του, που μπορεί να τους επιτρέψει να αρχίσουν να φαντάζονται πώς θα επαναφέρουν τα επιτόκια σε θετικό έδαφος μετά από μία δεκαετία μη συμβατικής νομισματικής πολιτικής.
«Πλησιάζουμε στο περίφημο πλαφόν, έτσι αποτελεί ανακούφιση για την SNB να είναι η ισοτιμία του φράγκου αυτή, αλλά θα θέλουν να δουν μία εμπέδωση της τάσης πριν κάνουν οτιδήποτε», δήλωσε οικονομολόγος στην Pictet στη Γενεύη, προσθέτοντας: «Από επικοινωνιακής πλευράς, είναι πιθανόν να δούμε μία στροφή, αλλά η SNB θα εξακολουθήσει να είναι πολύ συνετή. Υπάρχει ο κίνδυνος ενός εμπορικού πολέμου και η κατάσταση στην Ιταλία παραμένει εύθραυστη».
Η SNB φαίνεται ήδη να μειώνει τις παρεμβάσεις, επωφελούμενη από την εξασθένιση του φράγκου χάρη στην ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και την υποχώρηση του φόβου των επενδυτών για τις πολιτικές στην Ευρώπη.
Ενώ οι περυσινές γαλλικές προεδρικές εκλογές άσκησαν πίεση (σ.σ.: ανοδική) στο φράγκο, οι φετινές βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία δεν είχαν το ίδιο αποτέλεσμα.
Οι καταθέσεις όψεως, τις οποίες οι αναλυτές θεωρούν βαρόμετρο για τη δραστηριότητα της κεντρικής τράπεζας στην αγορά, δεν έχουν μεταβληθεί ουσιαστικά από την αρχή του 2018 και ήδη πέρυσι οι παρεμβάσεις της SNB ανήλθαν σε 48 δισ. φράγκα (50 δισ. δολάρια) έναντι 86 δισ. φράγκων το 2015, όταν η κεντρική τράπεζα κατάργησε απρόσμενα το πλαφόν της ισοτιμίας, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στην αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης