Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ασφυκτικές πιέσεις στο δολάριο του Χονγκ Κονγκ - Συνεχίζεται η διολίσθησή του

Ασφυκτικές πιέσεις στο δολάριο του Χονγκ Κονγκ - Συνεχίζεται η διολίσθησή του
Ασφυκτικές πιέσεις στο δολάριο του Χονγκ Κονγκ - Συνεχίζεται η διολίσθησή του
Για 3η συνεχή μέρα, η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ (HKMA) παρενέβη στις αγορές συναλλάγματος και για 3η συνεχόμενη ημέρα, απέτυχε να σταματήσει την πτώση που δέχεται το δολάριο του Χονγκ Κονγκ.
Η HKMA προχώρησε σε δύο παρεμβάσεις στις αγορές συναλλάγματος, αγοράζοντας δολάρια του Χονγκ Κονγκ και πουλώντας δολάρια.
Η συνολική αξία των συναλλαγών ήταν 3,2 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ (407 εκατ. δολάρια).
Η συνολική αξία της συναλλαγής ήταν 3,2 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ (407 εκατ. USD), μειώνοντας το υπόλοιπο του τραπεζικού συστήματος σε 176 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ.
Αλλά προς το παρόν, δεν έχει αποτέλεσμα...



Ο κύριος ένοχος πίσω από την πτώση του τοπικού νομίσματος είναι το carry trade, μια στρατηγική που αναφέρεται στην στρατηγική της πώλησης νομισμάτων/νομίσματος με σχετικά χαμηλό επιτόκιο (στην ουσία δανείζεται στο νόμισμα με το χαμηλότερο επιτόκιο) και την χρήση των χρημάτων για αγορά άλλων/άλλου χρεογράφων ή άλλων επενδυτικών τίτλων σε νόμισμα με υψηλότερη απόδοση (επιτόκιο).



Πρόκειται για ένα αρμπιτράζ, όπου οι επενδυτές εκμεταλλεύονται τις διαφορές τιμών, πουλώντας ένα προϊόν χαμηλής απόδοσης (το δολάριο του Χονγκ Κονγκ) για να αγοράσουν ένα προϊόν υψηλής απόδοσης (δολάριο).
Στην περίπτωση αυτή, η διαφορά τιμής είναι μεταξύ του τοπικού κόστους δανεισμού γνωστό ως το διατραπεζικό επιτόκιο προσφοράς του Χονγκ Κονγκ (Hibor) και το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ γνωστό ως Libor.
Με απλά λόγια, οι επενδυτές δανείζονται έναντι του χαμηλού Hibor, που πωλούν το δολάριο του Χονγκ Κονγκ για να αγοράσουν το αμερικανικό νόμισμα για επενδύσεις σε υψηλής απόδοσης αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία.
Η διαφορά μεταξύ Hibor και Libor είναι η μεγαλύτερη από το 2008.
Καθώς περισσότεροι επενδυτές πουλούν δολάρια Χονγκ Κονγκ, ασκείται μεγαλύτερη πίεση στο δολάριο του Χονγκ Κονγκ, προκαλώντας την περαιτέρω αποδυνάμωσή του έναντι του αμερικανικού νομίσματος και το σχέδιο της Fed να αυξήσει τα επιτόκια (έως και τέσσερις φορές) δεν θα κάνει τίποτα για να διευκολυνθεί η κατάσταση - που σημαίνει ότι οποιαδήποτε δολάρια που πωλούνται για την υπεράσπιση του ασθενέστερου δολαρίου Χονγκ Κονγκ θα ανταγωνίζονται ένατι στην παγκόσμια ροή εμπορικών συναλλαγών που οδηγείται από τη σύσφιγξη της Fed.
"Στην αγορά δεν παρατηρήθηκε βραχυπρόθεσμη εκροή κεφαλαίων, το υπόλοιπο των κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα έφτασε τα 176 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ και τα επιτόκια δεν σημείωσαν άνοδο, αλλά η εκροή επιπλέον κεφαλαίων και οι μεταβολές των επιτοκίων πρέπει να είναι στενά θα παρακολουθηθεί και θα υπάρξει μεγαλύτερη εξωτερική αβεβαιότητα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018", ανέφερε σε ανάλυσή της η CCB International Holdings.



Ενώ οι συμμετέχοντες στην αγορά που έχουν πολύ βραχυπρόθεσμη εστίαση μπορεί να έχουν περιορισμένο ενδιαφέρον να πουλήσουν δολάρια Χονγκ Κονγκ, η Goldman Sachs θεωρεί ότι οι πιο μακροπρόθεσμοι επενδυτές θα παραμείνουν μια δύναμη που οδηγεί το δολάριο Χονγκ Κονγκ σε χαμηλότερα επίπεδα.
Ειδικότερα, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι μεγάλο δυναμικό για ορισμένους από τους υφιστάμενους κατόχους προθεσμιακών καταθέσεων  σε δολάρια Χονγκ Κονγκ θέλουν να μετατρέψουν τις αποταμιεύσεις τους σε δολάρια, υπό το πρίσμα σημαντικών διαφορών επιτοκίων (Παράρτημα 2).




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης