Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην μέγγενη του carry trade το δολάριο του Χονγκ Κονγκ

Στην μέγγενη του carry trade το δολάριο του Χονγκ Κονγκ
Στην μέγγενη του carry trade το δολάριο του Χονγκ Κονγκ
Η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ προχώρησε σε αγορές 816 εκατ. δολαρίων Χονγκ Κονγκ προκειμένου να υποστηρίξει το εγχώριο νόμισμα που δέχετασι ισχυρές πιέσεις στις αγορές συναλλάγματος, ωστόσο δεν κατάφερε να ανακόψει την πτώση.



Τι συμβαίνει με το δολάριο του Χονγκ Κονγκ;
Πόσο μπορεί να παρέμβει η Νομισματική Αρχή προκειμένου να αποτρέψει τις πιέσεις; (περίπτωση Soros - στερλίνα)
Το δολάριο του Χονγκ Κονγκ υποστηρίζεται από το κρατικό fund το οποίο έχει αποθεματικά ύψους 4 τρισ. δολαρίων Χονγκ Κονγκ (513,5 δισ. δολάρια), ένα από τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα παγκοσμίως.
Το ταμείο, το οποίο καθιερώθηκε προκειμένου να στηρίζει το εγχώριο νόμισμα, πραγματοποιεί επίσης επενδύσεις, σημειώνοντας κέρδη ρεκόρ ύψους 252 δισ. δολαρίων Χονγκ Κονγκ το 2017.
Ωστόσο, τώρα αντιμετωπίζει μια ανησυχητική μάχη, καθώς οι ροές των κεφαλαίων είναι εναντίον του δολαρίου Χονγκ Κονγκ λόγω του carry trade.
Ο κύριος ένοχος πίσω από την πτώση του τοπικού νομίσματος είναι το carry trade, μια στρατηγική που αναφέρεται στην στρατηγική της πώλησης νομισμάτων/νομίσματος με σχετικά χαμηλό επιτόκιο (στην ουσία δανείζεται στο νόμισμα με το χαμηλότερο επιτόκιο) και την χρήση των χρημάτων για αγορά άλλων/άλλου χρεογράφων ή άλλων επενδυτικών τίτλων σε νόμισμα με υψηλότερη απόδοση (επιτόκιο).




Πρόκειται για ένα arbitrage, όπου οι έμποροι εκμεταλλεύονται τις διαφορές στις τιμές, που πωλούν ένα προϊόν χαμηλής απόδοσης (το δολάριο του Χονγκ Κονγκ) για να αγοράσουν ένα προϊόν υψηλής απόδοσης (το δολάριο ΗΠΑ).
Στην περίπτωση αυτή, η διαφορά τιμής είναι μεταξύ του τοπικού κόστους δανεισμού γνωστό ως το διατραπεζικό επιτόκιο προσφοράς του Χονγκ Κονγκ (Hibor) και το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ γνωστό ως Libor.
Με απλά λόγια, οι έμποροι δανείζονται έναντι του χαμηλού Hibor, που πωλούν το δολάριο του Χονγκ Κονγκ για να αγοράσουν το αμερικανικό νόμισμα για επενδύσεις σε υψηλής απόδοσης αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία.
Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι ευρύτερη από το 2008.
Καθώς περισσότεροι έμποροι συσσωρεύονται στο χαρτοφυλάκιο, ασκείται μεγαλύτερη πίεση στο δολάριο του Χονγκ Κονγκ, προκαλώντας την περαιτέρω αποδυνάμωσή του έναντι του αμερικανικού νομίσματος... και το σχέδιο της Fed να αυξήσει τα επιτόκια (έως και τέσσερις φορές) δεν θα κάνει τίποτα για να βοηθήσει διευκολύνει την κατάσταση - που σημαίνει ότι οποιαδήποτε δολάρια που πωλούνται για την υπεράσπιση του αδύναμου δολαρίου Χονγκ Κονγκ θα μάχονται τις παγκόσμιες ροές εμπορικών συναλλαγών που οδηγούνται από τη σύσφιξη του ισολογισμού της Fed.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης