Τελευταία Νέα
Διεθνή

Al-Falih (Σ. Αραβία): Δε θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί νέα κρίση στην αγορά πετρελαίου

Al-Falih (Σ. Αραβία): Δε θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί νέα κρίση στην αγορά πετρελαίου
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας εμφανίστηκε ικανοποιημένος με την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς πετρελαίου
Σαφές μήνυμα αναφορικά με την αγορά πετρελαίου έστειλε σήμερα (11/4) ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih, τονίζοντας ότι η χώρα του δεν πρόκειται να επιτρέψει τη δημιουργίας νέας υπερπροσφοράς στον πετρελαϊκό κλάδο.
Ειδικότερα, ο Al-Falih, μλιώντας κατά τη διάρεκια του Διεθνούς Φόρουμ Ενέργειας στην Ινδία, κατέστησε σαφές ότι η Σαουδική Αραβία «δεν πρόκειται να κάτσει άπραγη και να επιτρέψει τη δημιουργία ενός νέου υπερπλεονάσματος στην αγορά πετρελαίου, προσθέτοντας παράλληλα ότι οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ επιδιώκουν την ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης.
«Νομίζω ότι ένα μεγάλο μέρος του υπερπλεονάσματος έχει υποχωρήσει», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος παράλληλα εμφανίστηκε ευχαριστημένος με την τρέχουσα κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αγορά πετρελαίου.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το Brent διαπραγματεύεται γύρω από τη ζώνη των 70 δολ. ανά βαρέλι, παραμένοντας κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014, μία μόλις εβδομάδα πριν από τη συνάντηση των υπουργών του ΟΠΕΚ ώστε να πραγματοποιηθεί ένας αρχικός απολογισμός της ενεργειακής αγοράς.
Ωστόσο, τα σχόλια του Al-Falih υποδεικνύουν ότι ο ΟΠΕΚ δεν σκοπεύει να πραγματοποιήσει άμεσα αλλαγές σε ότι αφορά τη συμφωνία για τις περικοπές στην παραγωγή.
Ερωτηθείς για το αν η Ινδία, η οποία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου παγκοσμίως, θα ήταν ευχαριστημένη με την τιμή του πετρελαίου γύρω από τα 80 δολ. ανά βαρέλι, ο σαουδάραβας αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν επιδιώκεται κάποια συγκεκριμένη τιμή, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν επιθυμεί οι τιμές να αυξηθούν σε «παράλογα επίπεδα».
Παράλληλα, ο ίδιος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη μείωση της παραγωγής σε ορισμένες χώρας, καθώς και για την έλλειψη επενδύσεων, η οποία θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε παγκόσμια έλλειψη.
«Ο μόνος τρόπος για να αντισταθμιστεί αυτό είναι να ξεκινήσουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές τη χρηματοδότηση έργων ανάντη», τόνισε ο Al-Falih, προσθέτοντας παράλληλα ότι δεν γνωρίζει ποια είναι η τιμή που θα επιτρέψει αυτή την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης