Τελευταία Νέα
Διεθνή

Westpac: Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας

Westpac: Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας
Οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι οι τρέχουσες συνθήκες καθιστούν αφμίβολη την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας
Τη θέση ότι η συνεχιζόμενη ανάπτυξη στις ΗΠΑ δεν είναι εξασφαλισμένη υπό τις τρέχουσες συνθήκες, εξέφρασε σήμερα (10/4) η αυστραλιανή τράπεζα Westpac, τονίζοντας ότι η οικονομική πολιτική της Ουάσιγκτον πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή.
Ειδικότερα, όπως ανέφεραν οι αναλυτές της τράπεζας, «πριν θέσει σε εφαρμογή ο Donald Trump το σχέδιο προστατευτισμού, η αμερικανική οικονομία βρισκόταν σε καλή πορεία και η αγορά μετοχών άκμαζε», προσθέτοντας εν συνεχεία ότι «το ΔΝΤ έχει προβλέψει ανάπτυξη κατά 2,7% το τρέχον έτος, με τις νέες θέσεις εργασίας να δημιουργούνται σε πολλές από τις βιομηχανίες οι οποίες είναι πλέον ευάλωτες σε έναν εμπορικό πόλεμο».
«Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά +33% από τις αρχές του 2017, μέχρι την έναρξη του τρέχοντος έτους, έχοντας πλέον υποχωρήσει κατά -9% από τότε που οι ΗΠΑ και η Κίνα ανταλάσσουν χτυπήματα», σχολίασε η αυστραλιανή τράπεζα, εκτιμώντας ότι «ακόμα και χωρίς έναν εμπορικό πόλεμο, αναμένουμε η Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά το τρέχον έτος, καθώς απομακρύνεται από την ποσοτική χαλάρωση».
Παράλληλα, οι αναλυτές της Westpac εκτιμούν ότι «οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων είναι πιθανό να αυξηθούν, με ορισμένους να προβλέπουν ότι τα δεκαετή ομόλογα θα ενισχυθούν κατά +3% το τρέχον έτος», σχολιάζοντας παράλληλα ότι «σε αυτό το περιβάλλον, η συνεχής ανάπτυξη δεν είναι εξασφαλισμένη και η οικονομική πολιτική πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή».
«Είναι καλύτερο να εξετάσουν περαιτέρω εκθέσεις των αμερικανικών αρχών, οι οποίες συνεχίζουν να περιορίζουν τις επενδύσεις των κινεζικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, ως επιπλέον διαπραγματευτικό χαρτί», σχολίασε ο αναλυτής της τράπεζας, Elliot Clarke.
Όπως τόνισε η Westpac, παρά το γεγονός ότι η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ αποτελεί ένα ζήτημα για ορισμένους υποτομείς, «η ευκαιρία για συνεργασία με την Κίνα ώστε να επενδύσουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις στην Κίνα δεν πρέπει να χαθεί», εκτιμώντας παράλληλα ότι θα βρεθεί εν τέλει συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών.
Ωστόσο, η τράπεζα εκτιμά ότι το παραπάνω σενάριο ενδέχεται να χρειαστεί χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί, την ίδια στιγμή που οι χρηματοπιστωτικές αγορές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και αστάθεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης