Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dalio (Bridgewater): Η παγκόσμια οικονομία απειλείται από… ποικιλία πολέμων όχι μόνο εμπορικών

Dalio (Bridgewater): Η παγκόσμια οικονομία απειλείται από… ποικιλία πολέμων όχι μόνο εμπορικών
Η τρέχουσα περίοδος μοιάζει αρκετά με αυτήν στα μέσα της δεκαετίας του ’30 τονίζει ο Ray Dalio
Το ενδεχόμενο, εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων, να ξεσπάσει μία σειρά πολέμων και όχι μόνο οικονομικών εξετάζει ο Ray Dalio, επικεφαλής του hedge fund, Bridgewater.
Σύμφωνα με τον γνωστό και επιτυχημένο επενδυτή κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πολέμων στις αγορές κεφαλαίων, στον κυβερνοχώρο αλλά ακόμη και πραγματικών στρατιωτικών συγκρούσεων.
Όπως τονίζει «δεν λέω ότι είναι κάτι το εξαιρετικά πιθανό, αλλά σαφώς οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα».
Αιτία για την απαισιοδοξία του τόσο η δήλωση του Donald Trump ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν πρόσθετους δασμούς 100 δισ. δολαρίων στην Κίνα, αλλά και οι απόψεις που έχουν εκφράσει μία σειρά από κορυφαία στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης.
«Αυτές οι εξελίξεις κατέρριψαν το σενάριο μου ότι το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου θα υποχωρήσει και ενισχύθηκε η εκτίμησή μου ότι μπορεί να υπάρξουν πόλεμοι εμπορικοί, κεφαλαιακοί, στον κυβερνοχώρο αλλά και σε ένα πολεμικό πεδίο», τονίζει ο Dalio.
Αυτό που πραγματικά ανησυχεί τον Dalio, είναι οι πραγματικές προθέσεις του Donald Trump.
Όπως αναφέρει «ποια είναι η πραγματική του ατζέντα;
Οι δηλώσεις που έχουν καταγραφεί είναι απλά διπλωματικές μανούβρες, με στόχο να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες για τις ΗΠΑ;
Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζω ξεκάθαρα τι μπορεί να έχει συμβεί.
Θεωρώ ότι δεν το γνωρίζουν ούτε άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται πολύ κοντά στον ίδιο τον Trump.
Το πιθανότερο, όμως, είναι ότι οι Robert Lighthizer (εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ), Peter Navarro (επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικού Εμπορίου) και John Bolton (επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας) και ο ίδιος ο Trump εννοούν αυτά που έχουν δηλώσει».  

Επιστροφή στην δεκαετία του 1930;

Σύμφωνα με τον Dalio οι συνθήκες που επικρατούν του θυμίζουν έντονα την περίοδο στα μέσα και προς τα τέλη της δεκαετίας του ’30, καθώς:

α. καταγράφεται μεγάλη απομόχλευση,
β. αμοιβαιοποίηση του χρέους που στήριξε τη μόχλευση και οδήγησε υψηλότερα τις αγορές και τις οικονομίες,
γ. καταγράφεται αύξηση των εισοδηματικών διαφορών, λόγω και των νέων τεχνολογιών,
δ. αυξάνεται ο προστατευτισμός,
ε. ενισχύεται η δύναμη λαϊκίστικων κομμάτων,
στ. εμφάνιση νέων δυνάμεων που αμφισβητούν την κυριαρχία των προηγούμενων,
ζ. ενίσχυση του εθνικισμού,
η. εφαρμογή πιο σφιχτής νομισματικής πολιτικής και
θ. επιπλέον συγκρούσεις που ευνοούν την ενίσχυση της υποστήριξης προς τους λαϊκιστές.

Οι πιθανοί πόλεμοι

Όσο για τους τύπους των πολέμων που είναι δυνατόν να προκύψουν, πρέπει να σκεφθούμε πέραν από τους εμπορικούς και να εξετάσουμε και την πιθανότητα άλλων πολέμων.
Μπορεί να υπάρξει ένας πόλεμος κεφαλαίων.
Θα πρόκειται για έναν πόλεμο πολύ πιο δύσκολο και επικίνδυνο από τον εμπορικό.
«Αν και δεν είμαι πολιτικός εμπειρογνώμονας, έχω μελετήσει και βιώσει πολιτικές επιπτώσεις στις οικονομίες και στις αγορές για πάνω από 40 χρόνια.
Αν και συνήθως αποφεύγουμε να στοιχηματίζουμε σε πολιτικές μετατοπίσεις και μερικές φορές αποσυρόμαστε από τις αγορές  όταν οι πολιτικοί κίνδυνοι είναι πολύ υψηλοί, καταλαβαίνουμε πολύ καλά τις πολιτικές αλλαγές όπως αυτές που συμβαίνουν στις δημοσιονομικές πολιτικές, τις νομισματικές πολιτικές, τις κανονιστικές πολιτικές, τα νομισματικά καθεστώτα κλπ. και πιστεύουμε ότι έχουμε το πλεονέκτημα να είμαστε σε θέση να προβλέψουμε τα πλήγματα που θα έχουν μία σειρά από assets και η οικονομία από την επιβολή των δασμών
Εξετάζοντας τα συστήματα και τις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί τα τελευταία 120 χρόνια, έχουμε δει ότι ανταποκρίνονται καλά σε αρκετές κρίσεις. », καταλήγει ο Dalio.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης