Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουγγαρία: Νικητής των βουλευτικών εκλογών με 43% ο Victor Orban - Ρεκόρ συμμετοχής

Ουγγαρία: Νικητής των βουλευτικών εκλογών με 43% ο Victor Orban - Ρεκόρ συμμετοχής
Το ποσοστό συμμετοχής είχε φθάσει στο 63,21% μέχρι τις 18:00 ώρα Ελλάδας, το υψηλότερο για αυτή την περίοδο της ημέρας από το 2002
(upd4) Νικητής των σημερινών βουλευτικών εκλογών (8/4/2018) στην Ουγγαρία αναδεικνύεται ο Victor Orban σύμφωνα με εκτίμηση της εταιρείας Median.
To κόμμα του Fidesz συγκεντρώνει το: 43% των ψήφων ενώ το πρώην ακροδεξιό  Jobbik το 22%  και οι Σοσιαλιστές το 13%.
Το κόμμα του Orban στη νέα Βουλή αναμένεται να καταλάβει περί τις 124 έδρες ενώ το Jobbik 33 και οι Σοσιαλιστές 20.
Η εταιρεία Zaavecz εκτιμά, πως το Fidesz θα επικρατήσει με 41%.
Το Jobbik συγκεντρώνει το 22% και οι Σοσιαλιστές 15%.



Το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία είχε φθάσει το 63,21% μέχρι τις 18:00 ώρα Ελλάδας, το υψηλότερο για αυτή την περίοδο της ημέρας από το 2002, όταν το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των εκλογών είχε φθάσει το 62,80%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής.
Στις προηγούμενες εκλογές το 2014 το ποσοστό συμμετοχής στις 18:00 ώρα Ελλάδας ήταν 56,78%.
Στις 14:00 ώρα Ελλάδας είχε φθάσει στο 42,3%  επίσης το υψηλότερο για αυτή την περίοδο της ημέρας από το 2002..
O Orban, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στη μετά κομμουνιστική Ουγγαρία είναι κατά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Η νίκη θα κάνει επίσης τον Orban να νιώσει δικαιωμένος για την προσωποπαγή προεκλογική εκστρατεία που έκανε, εστιάζοντας κυρίως στο προσφυγικό, το οποίο θεωρεί απειλή για την ασφάλεια.
Οι επικριτές του Orban υποστηρίζουν ότι η στάση του έχει ενισχύσει την ξενοφοβία στην Ουγγαρία.
Η νίκη του Orban δίνει τέλος, ώθηση σε άλλους ακροδεξιούς εθνικιστές στην κεντρική Ευρώπη, όπως στην Πολωνία, την Αυστρία και θα θα προκαλέσει ρήγματα στο μπλοκ των 28 της ΕΕ.
Η ΕΕ θεωρεί ότι οι νίκες του Orban το 2010 και το 2014 αποτέλεσαν πλήγμα για τη δημοκρατία στην Ουγγαρία και ανέτρεψαν τις ισορροπίες, περιορίζοντας τις εξουσίες του συνταγματικού δικαστηρίου, ελέγχοντας τα media και διορίζοντας έμπιστούς του σε καίριες θέσεις.
Νωρίτερα το bankingnews.gr έγραφε:Ο Orban έχει ακροδεξιούς θαυμαστές σε όλη την Ευρώπη, που συμφωνούν με τη σκληρή του στάση κατά των μεταναστών και των προσφύγων.
Του πιστώνεται επίσης ότι έχει κρατήσει υπό έλεγχο το δημοσιονομικό έλλειμμα, έχει μειώσει την ανεργία και το χρέος της Ουγγαρίας, βάζοντας την οικονομία σε ανοδική τροχιά.
Τη Μ. Παρασκευή 6/4 στην τελευταία ομιλία του υποσχέθηκε να προστατέψει την Ουγγαρία από τη μετανάστευση των μουσουλμάνων.
"Η μετανάστευση μπορεί σιγά, σιγά να "φάει" την Ουγγαρία" ανέφερε χαρακτηριστικά.
¨Οι μετανάστες δεν θα πρέπει να έρχονται εδώ και η οικονομική πολιτική του κόμματος Fidesz θα πρέπει να συνεχιστεί" δήλωσε στο ίδιο ύφος και ένας οπαδός του.
Τον Μάρτιο του 2018 η κυβέρνηση έδωσε προεκλογικά "δωράκια" σε εκατομμύρια οικογένειες και συνταξιούχους.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το κόμμα του Orban, Fidesz, αναμένεται να πάρει το 46%, ενώ το πρώην ακροδεξιό Jobbik, που έχει πλέον πιο μετριοπαθή χαρακτήρα, θα λάβει 19% και οι Σοσιαλιστές 14%.
Παράλληλα, η συμμετοχή αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 64% και 68%.
Παρόλα αυτά οι δημοσκοπήσεις μπορεί να μην αποδειχτούν αξιόπιστες, καθώς το 1/3 των ψηφοφόρων δηλώνει αναποφάσιστο.
Πολλοί κρύβουν επίσης τις πραγματικές τους προθέσεις.
Το 2014 το Fidesz είχε καταλάβει τις 133 από τις 199 συνολικά έδρες στο κοινοβούλιο και λογικά θα διατηρήσει αυτόν τον αριθμό.
Ο Orban αναμένεται επίσης να διατηρήσει την οικονομική του πολιτική με μειώσεις φόρων και κίνητρα για την τόνωση της ανάπτυξης, ενώ επιχειρηματίες που έχουν καλές σχέσεις με το Fidesz θα αποκτήσουν μετοχές σε τράπεζες, εταιρίες ενέργειας και κατασκευών, ενώ θα δραστηριοποιηθούν και στον τουρισμό για να επωφεληθούν από τη χρηματοδότηση της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης